söndag 29 april 2007

En diskret datorhörna

I nuläget har jag min stationära dator placerad i den klädkammare (modell större) som finns på övervåningen i lägenheten. Med "dator" så menar jag naturligtvis hela utrustningen, alltså:
 • En 20" LCD-monitor
 • En miditowerlåda
 • En laserskrivare
 • Högtalare och subwoofer
Nu är det så, att min plan för den här klädkammaren består av att göra den till just en klädkammare. Jag vill ha två rader med garderober, en lummig matta och en asfet spegel. Ingenstans i planen finns det något om datorer och kontorsmateriel. Frågan är alltså: vad ska jag göra med datorn?
Lägenheten har till stor del en öppen planlösning, vilket gör alternativen något begränsade:
 • I vardagsrummet vill jag inte ställa datorn eftersom den inte är särskilt snygg, plus att jag helst sitter lite avskilt när jag ska jobba - kan exempelvis vara distraherande att se TV:n från arbetsplatsen.
 • Sovrummet är rent teoretiskt ett alternativ, men helst skulle jag se att sovrummet fick vara så rent från prylar som möjligt. Dessutom samlar en dator med sina sladdar en hel del damm, vilket inte är så praktiskt i ett sovrum.
 • "Baren", alltså det utrymme som finns på bottenvåningen innanför köket, ska ju vara en bar där man kan sitta och hänga, spela spel och så vidare. Och då menar jag inte Quake, utan typ Monopol. Datorn får hursomhelst inte plats där.
Återstår gör det lilla halvloft eller loftgång eller vad man ska kalla det som finns i vardagsrummet ovanför dörren mot uteplatsen. Detta är jag mest sugen på just nu. En stor fördel med att ha arbetshörnan där är att det är ljust och att man kan titta ut genom de stora fönstrena medan man jobbar, något som jag lärde mig att uppskatta redan under de första åren i Norrköping. Nackdelen är att fönstren utgör lägenhetens överlägset viktigaste ljusinsläpp - det får bara inte stå en massa skit i vägen som förmörkar solen. Vad göra?

Skulle jag kunna avveckla min stationära dator helt och nöja mig med den bärbara som jag lånar av jobbet? Kanske, förutom att det är tråkigt att inte kunna spela spel som släpptes efter millennieskiftet. Dessutom föredrar jag att ha en riktig monitor, jag blir så trött i nacke och rygg av att sitta och huka över den inbyggda skärmen. Skulle jag i och för sig kunna hantera genom att koppla in mitt vanliga tangentbord och ställa datorn lite högre. Men vill jag bara ha en bärbar? Vad händer om jag byter jobb och måste lämna tillbaka den? Vill jag att min arbetsgivare ska ha rätt att gå igenom mina privata saker i och med att det inte är jag som äger datorn? Inte helt optimalt. En extern hårddisk kanske?

Detta är ingen lätt nöt att knäcka. Svårast av allt är kanske att ta ett beslut som innebär att bryta gamla mönster.

5 kommentarer:

 1. Erkänn att det är tanken på att inte ha en tung pjäs med dig när du ska på hack som är mest skrämmande...
  För övrigt låter dina idéer som vanligt vettiga, platsen där uppe skulle nog vara trevlig att sitta på. Problemet är väl lite att en bärbar dator har minst lika många sladdar som en stationär, den är väl bara lite mindre dammsamlande. Du måste ju fortfarande ha mus, tangentbord, strömsladd, audiokablar nätverkskabel (eftersom vi båda fått erfara hur mycket ett wlan i regel suger) och kanske till och med något mer. Det är som du säger, inte en lätt nöt att knäcka. En server med hårddisk nere under trappen kunde ju lösa skrivar- och lagringsproblemet.

  SvaraRadera
 2. Mm. En klurighet här är att jag skulle ha extern lagring inte bara för grejer, utan även för spel och program, så att inget privat ligger på datorn. Notering angående WLAN: jag har fått det att fungera riktigt bra här hemma nu, så jag kommer nog köra trådlöst om jag satsar på enbart bärbart. Den stationära kör trådbundet via elnätet idag.

  SvaraRadera
 3. Uhm, iMac, snyggt, inga kablar *host*...

  SvaraRadera
 4. IMacen är faktiskt ett bra alternativ. Mamma och Jan har den i sovrummet hemma i Trönninge och den är borde tunn och utan sladdar - och TYST!

  Du skulle faktiskt kunna bygga eller införskaffa en tunn garderob och göra som en slags serverstation och ha i garderoben. Ha datorn längs med väggen, parallellt men ovanför har du skärmen som du monterat fast på en arm som du kan dra ut, och så fäller du ner tangentbordet och musen. Det kommer fortfarande stå en stor datorstol där dock.

  Det tror jag är vad som kommer irritera dig mest, en stor datorstol i loftgången.

  SvaraRadera
 5. Ja, datorstol är helt uteslutet om datorn ska flyttas ut ur den nuvarande skrubben. Det blir någon slags låg stol då.

  SvaraRadera