tisdag 17 augusti 2010

Att tänka på när man köper bostadsrätt

Jag har vid det här laget varit med om att både köpa och sälja en bostadsrätt vid ett par tillfällen, vilket alltid verkar vara en lika intressant upplevelse. Miljoner kronor byter ägare, allt ska gå snabbt och flera gånger har jag i efterhand känt mig dum för att jag blivit smålurad eller besviken på någon aspekt av processen. Lustigt nog har jag kommit på mig själv med att lägga mer tid på undersökande arbete när jag exempelvis köper en ny dator eller semesterresa än när jag köpt en lägenhet, trots att den senare affären förstås handlar om väldigt mycket mer pengar. Det är ju helt snedvridet, och jag har därför formulerat några punkter som jag tycker att man som köpare bör tänka på när man ska köpa en bostadsrätt.

Det finns mycket mer än detta som man bör ha i bakhuvudet vid ett köp (föreningens ekonomi, sin egen, bankernas villkor och så vidare) men dessa kommer direkt från egna lärdomar och kanske sådana man lätt glömmer. Förhoppningsvis kan jag på det här sättet hjälpa någon att göra en smidigare (och därmed bättre) bostadsaffär!


Gör en besiktning
Du har rätt att grundligt granska bostadsrätten innan du köper den - faktum är att du vid kontraktsskrivningen skriftligen intygar att du fått en sådan möjlighet. Om du exempelvis i efterhand märker att en vattenkran läcker kommer du inte kunna gå till säljaren och klaga, eftersom du hade kunnat upptäcka det vid en noggrann genomgång innan köpet.

I de fall jag har köpt eller sålt en bostadsrätt har mäklaren alltid sagt att det är en onödig kostnad att göra en besiktning av lägenheten (om man inte verkligen misstänker att något är fel). Jag skulle vilja påstå att om man köper något för kanske miljontals kronor så kan det vara värt att lägga ett par tusenlappar på en fackmannamässig genomgång. Jag kommer garanterat att göra det nästa gång.

Ett problem här är förstås att mäklaren alltid har så bråttom att få till ett avslut efter budgivningens slut, men man ska ha möjlighet att göra en besiktning. Leta reda på en vettig besiktningsman innan budgivningen startar och boka in själva inspektionen mellan budgivningens slut och kontraktsskrivningen (när du skrivit på köpehandlingarna är det för sent).


Dokumentera lägenhetens skick vid visning (eller besiktning)
Man köper en bostadsrätt i befintligt skick, och eftersom man kan (ska) undersöka den noggrant innan köpet kommer man sannolikt att kunna skaffa sig en bra bild av just hur detta skick är. Det är sedan säljarens ansvar att lägenhetens tillstånd inte försämras under den tid som löper mellan kontraktsskrivningen och tillträdesdagen. Detta är en väldigt bra anledning till att dokumentera hur lägenheten ser ut och fungerar vid tidpunkten för köpet.

Jag har varit med om att jag vid tillträdet upptäckt ett stort hål i en dörr till ett rum i den aktuella lägenheten. Jag är övertygad om att hålet inte fanns på visningen, men säljaren hävdar att det alltid varit där (och att jag alltså inte kan kräva att få dörren reparerad eller utbytt på säljarens bekostnad). Dörren var inte med på några bilder i objektsbeskrivningen och jag hade heller inte själv några konkreta belägg för att den skulle varit hel, vilket innebär att jag fick skylla mig själv.

Kanske äger du en digitalkamera eller en hyfsat modern mobiltelefon - ta dig i så fall tiden att spela in en filmsnutt eller ta bilder då du går på visningen, så har möjlighet att längre fram gå tillbaka och svart på vitt kunna visa upp i vilket skick lägenheten var vid visningstillfället. (Gör du en fullständig besiktning får du förstås ännu bättre underlag, men det skadar inte att dubbelgardera sig.) Detta tycker jag är exempel på en enkel förebyggande åtgärd som knappt tar någon tid och inte kostar en krona.


Låt säljaren montera ner allt du inte vill behålla
Båda gångerna jag köpt bostadsrätt har säljaren "av välvilja" frågat om jag kanske vill ha kvar en hylla, ett draperi eller liknande. I samtliga fall har det i efterhand visat sig att frågan grundat sig i att hyllan lämnar stora märken i väggen efter sig när man tar bort den, att väggen inte är målad bakom, att draperiets fästen förstör taket när man tar loss det och så vidare. Någon gång har jag varit smart och bett säljaren ta ned grejerna själv före köpet, men jag har även gått på en och annan mina. 

Mitt tips är alltså: om du inte är helt säker på att du vill ha kvar det som säljaren erbjuder sig att lämna, se till att han eller hon tar det med sig. Det är alltid lättare och roligare att skaffa/sätta upp/montera något nytt än att försöka få bort spåren av något gammalt. Plus då blir det upp till säljaren att snygga till väggar och tak efter sig.


Ifrågasätt objektsbeskrivningen
Mäklaren är skyldig att redovisa den information som säljaren har uppgivit om bostadsrätten, men det är ingen garanti för att uppgifterna är varken korrekta eller fullständiga. Tänk på att det handlar om den kanske största affär du gjort med massor av pengar och därmed en viss risk inblandad. Mäklaren och säljaren är sannolikt personer som du aldrig tidigare träffat och inte vet särskilt mycket om, och de tjänar båda mycket pengar på affären. Vid minska otydlighet i objektsbeskrivningen (eller annat material), fråga! Och se till att få eventuella förtydliganden skriftligt - om det skulle uppstå en tvist i efterhand är det mycket svårare att driva den om man bara kan referera till muntliga uppgifter.

I objektsbeskrivningen för den senaste bostadsrätten jag köpte stod det "Bredband, 100 Mbit/s. Leverantör: Ownit". När jag sedan flyttade in visade det sig att det inte existerade något fysiskt bredbandsuttag. Jag ringde mäklaren som då beklagade att jag "missförstått" informationsmaterialet - det skulle förstås tolkas som att det finns möjlighet att ansluta sig till bredband, naturligvis mot någon okänd installationsavgift som jag själv får stå för (flera tusenlappar). Här kan man tycka att det är uppenbart att mäklaren formulerat objektsbeskrivningen på ett bedrägligt sätt, men det är för den sakens skull inte säkert att det är så lätt att få någon ekonomisk ersättning. Lärdom: ifrågasätt uppgifterna. Lita inte på mäklaren. Lita inte på säljaren. Skaffa skriftligt underlag.


Lycka till i din nästa bostadsaffär!

4 kommentarer:

 1. Kloka ord! Det är så lätt hänt att man "blir förälskad" i en lägenhet och därför helst vill att den ska vara felfri, och därför frågar man inte de där jobbiga frågorna där man kanske får ett svar som man inte vill ha.

  Angående åtgärd och tillfixning av nedplockade saker: vet du vad kraven är för sådant? Jag tror inte någon kan kräva att man fyller i spikhål och skruvhål i väggar när man flyttar, så länge det inte är något katastrofalt (typ ett stort hål i väggen), eller kan de det? I hyreslägenheter måste man "återställa lägenheten i föregående skick" med undantag för "normalt slitage" (t.ex. skruvhål i normal mängd), men jag vet inte vad reglerna är för en bostadsrätt.

  SvaraRadera
 2. Nej det där är lite oklart för mig med...i mitt senaste köp följde halva taket och tapeterna med när jag tog ner en antennskarvsladd som säljaren lämnat kvar (i en sladdgömma som gick tvärs över taket). Svårt att säga om han hade fått fixa till det om det varit han som plockat ner den, men jag föreställer mig att det är svårt för en säljare att kunna komma undan med sönderrivna tapeter om det inte såg ut så på visningen. (Svaret är dock fortfarande "vet ej".)

  SvaraRadera
 3. Och glöm för guds skull inte att mäta upp lägenheten. Är den mindre än vad som sagts har du rätt att få kompensation (per kvm).

  SvaraRadera