fredag 11 juni 2010

Migrering från Wordpress till Blogger

Jag har flyttat min blogg från egenhostad Wordpress till Blogger (moooolnet...). Det verkar vara mycket vanligare att man gör tvärt om, troligen för att en blogginstallation man själv "äger" går att modifiera väldigt mycket, men jag har insett att jag lider mer av administrationen som egenhosting innebär än vad jag gottar mig åt anpassningsmöjligheterna. Jag valde Blogger framför Wordpress.com (hostad lösning) eftersom jag litar mer på Google än Automattic, trots att det innebar en hårigare flyttprocess. För att underlätta för andra som funderar på att gå samma väg tänkte jag ägna resten av det här inlägget åt att beskriva hur en migrering från egen Wordpressinstallation till Blogger kan gå till.

  1. Exportera alla inlägg och kommentarer via Wordpress-admin. Resultatet blir en XML-fil.
  2. Använd ett verktyg för att konvertera exportfilen till ett format som Blogger kan förstå.
  3. Uppdatera manuellt tidszonen för alla datum i den genererade XML-filen. (Här godtog jag att tidsstämplarna blir felaktiga med avseende på sommartid.)
  4. Sätt upp en ny subdomän (i mitt fall static.fjeldstad.se) och kopiera över alla bilder och övriga filer från wp-content/uploads-katalogen i Wordpressinstallationen. Detta för att slippa manuellt lägga upp alla existerande filer och bilder på Blogger.
  5. Uppdatera alla referenser till filer i wp-content/uploads i exportfilen så att de istället pekar på motsvarande sökväg under den nya subdomänen. (Exempel: http://blogg.fjeldstad.se/wp-content/uploads/2010/06/exempel.jpg blir http://static.fjeldstad.se/wp-content-uploads/2010/06/exempel.jpg.)
  6. Importera inlägg och kommentarer till Blogger. Publicera automatiskt importerade inlägg.
  7. Sätt upp ytterligare en ny subdomän med en kopia av hela Wordpressinstallationen. (I mitt fall wp.fjeldstad.se.)
  8. Konfigurera Blogger för att använda ett specifikt domännamn (i mitt fall blogg.fjeldstad.se istället för hihaj.blogspot.com).
  9. Konfigurera Blogger för att använda tidigare uppsatt Wordpress-klon (wp.fjeldstad.se) som "fallback" vid saknade filer. Detta innebär att om en adress inte motsvarar någon fil som Blogger känner till så byts domännamnet i adressen automatiskt ut mot fallbackdomänen och användaren skickas dit.
  10. Installera ett redirect-plugin i Wordpress-klonen.
  11. Gå igenom samtliga inlägg via Wordpress-klonens adminsystem och lägg till en redirect till respektive ny inläggsadress. Detta är nödvändigt då man inte har möjlighet att påverka adresstrukturen hos Blogger, och det är inte sannolikt att man har samma struktur i Wordpress. Man vill ju att besökare som följer länkar till de "gamla" inläggen ska hamna rätt (på inläggets sida hos Blogger). Även viktigt så att sökmotorerna förstår att inläggen bytt adress. Detta steg skulle man kunna göra automatiskt (via programmering mot Bloggers repektive Wordpress' API:n) - alternativt gör man det manuellt och ser det som terapi.
  12. Peka om bloggens adress (i mitt fall blogg.fjeldstad.se) till Bloggers IP-adresser. Instruktioner finns i Bloggers hjälpavsnitt.
  13. Klistra in Google Analytics-koden för bloggen längst ner i Bloggertemat (om du använder Analytics). Googla för instruktioner, inte svårt.
  14. Uppdatera Feedburners feed-adress så att den pekar på adressen för flödet som Blogger producerar (om du använder Feedburner). Lägg även in adressen till Feedburner-flödet i Bloggers inställningar.
  15. Gå igenom alla migrerade inlägg och se så att de ser schyssta ut - ibland verkar det bli lite konstigt med whitespace, avhjälps genom att öppna och spara inlägget i Blogger-admin. Uppdatera även interna länkar (länkar mellan inlägg på bloggen) så att de inte behöver studsa via fallbacksajten. Detta steg är sannolikt möjligt att automatisera. Jag gjorde det manuellt.
  16. Klart! För mig tog migreringen totalt omkring tre timmar (exklusive inläsning på processen), men då var det också en hel del manuell handpåläggning.
Jag har alltså kvar en Wordpressinstallation under en särskild subdomän (wp.fjeldstad.se) som har som enda syfte att omdirigera sökmotorer och besökare via permanenta redirects från gamla adresser till nya. Det borde göra att jag får behålla min PageRank för inläggen, så även om det är ett meckigt steg tror jag att det är värt det.

Nästa steg är att göra en egen designmall så att bloggen känns lite mer personlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar