söndag 8 juli 2007

LunarBlogGrabber 0.5

LunarStormGrabber-screenshot
Uppdatering: LunarBlogGrabber har ersatts av Lunarspindeln. Läs mer och ladda ner »

För att sammanfatta ett par tidigare inlägg: Jag har saknat ett vettigt sätt att spara ner de dagboksinlägg (eller numera "blogginlägg") som jag tidigare skrivit på communityn Lunarstorm. Lunarstorm erbjuder ingen sådan funktionalitet och det är tråkigt/jobbigt att manuellt sitta och klicka igenom alla inlägg, klippa ut titel, datum och text och spara till någon slags lokal fil. Därför har jag under de senaste dagarna skrivit ihop ett litet program som gör detta åt mig. Från Lunarblogg till RSS-fil på några minuter, tadaa! Vad kan man då göra med en RSS-fil? Exempelvis importera sina inlägg till en Wordpress-baserad blogg (som denna). Troligen importera till många andra bloggmotorer också. Titta på i en RSS-läsare/feedläsare. Eller bara spara på sin dator för skojs skull.

Jag har döpt programmet till något så fantasifullt som LunarBlogGrabber. Varför ett engelskt namn på ett program som bara kan tillämpas i Sverige och troligen bara kommer att användas av svenskar? Jag kom inte på något bra svenskt namn. Hursomhelst! Programmet laddar du hem här:
LunarBlogGrabber 0.53

En liten friskrivningsklausul:

 • Vad jag vet kan programmet inte skada dig eller din dator, men om så ändå skulle ske så är det faktiskt inte mitt fel. All användning sker på egen risk.

 • Programmet är så vitt jag vet fritt från virus, men kolla ändå för säkerhets skull när du laddat ner det.

 • Det är inte den snabbaste, snyggaste eller mest responsiva och felfria mjukvaran som skrivits, men jag hoppas att det kan vara till nytta ändå.

 • Om Lunarstorm ändrar vissa delar av sin sidkod så kommer programmet med stor sannolikhet att sluta fungera.


Kända problem/brister/etc:

 • När man importerar inlägg så blir datumet rätt, men inte det exakta klockslaget.

 • Om något går snett i kommunikationen med Lunarstorm så får man, med något enstaka undantag, inget snyggt felmeddelande.

 • HTML-kod i inläggens texter bevaras icke - endast ren text.

 • Eftersom programmet använder en WebBrowser-komponent måste det köras med fullständiga rättigheter, vilket är default för nedladdade .NET-program i Windows XP. Hade ju varit trevligt att kunna köra med lite hårdare restriktioner, men...tough shit.

 • Vissa typer av citattecken (ni vet de där sneda, som inte är de vanliga man använder) (och kanske fler specialtecken) visas inte korrekt i den exporterade texten.

53 kommentarer:

 1. Vad är det för störda kommentarer?

  SvaraRadera
 2. Det är pingbacks, dyker upp automatiskt. Dock inte så coolt med pingbacks från sina egna inlägg, ska ta bort.

  SvaraRadera
 3. Hej, får inte programmet att fungera, någon annan som gör det?

  /Jens

  SvaraRadera
 4. Hej Jens, vad är det för problem du stött på?

  SvaraRadera
 5. Hej igen Anders, ursäkta sent svar. Jo, programmet verkar låsa sig på "Loggar in...". Finns det något sätt att få lite debugmeddelanden? /J

  SvaraRadera
 6. Hm nej inte som det ser ut nu. Programmet funkar så att det använder en dold IE-läsare och surfar in på sidan med den. Sedan använder den DOM-metoder för att fylla i användarnamn och lösenord, etc. Ska kolla om Lunarstorm-folket ändrat något på sina fältnamn.

  SvaraRadera
 7. Sjysst! Jag har fyllt i min e-post när jag postat här. Det skulle nog vara enklare att föra den här diskussionen över e-post. Höres, Jens

  SvaraRadera
 8. Notera: det tycks som att Lunarstorm ändrat ID:s för inloggningsfälten, varför programmet inte kan logga in. Jag ska fixa det, lägger upp en ny version när det är klart.

  SvaraRadera
 9. Har uppdaterat programmet. Version 0.51 klarar att hantera de nya inloggningsfälten, per 2007-08-31.

  SvaraRadera
 10. Gud hör bön.

  Jag satt och funderade på vilket som skulle ta längst tid -- att skriva ihop ett program som hämtar mina inlägg eller manuellt kopiera in dem i ett textdokument för att sedan scripta ihop något...

  Så hittar jag detta! Fantastiskt! Funkade att lista alla mina inlägg nu återstår bara nedladdning!

  Toppen och tack!

  SvaraRadera
 11. Jag höll på att kissa på mig av lycka när jag hittade ditt egenutvecklade program! Satt här i natten och önskade att det fanns någon som hade gjort ett nytt verktyg för att ta backup på dagböcker/bloggar efter att LS designat om hela siten för evigheters evigheter sedan. Jackpot!

  Dock så stannar programmet upp - precis som nämnts lite tidigare - vid "loggar in". Har LS återigen ändrat i loginfälten tro?

  *väntar spänt*

  SvaraRadera
 12. Ah, inget fel på programmet i sig, det var bara jag som hade en lite för ny webbläsare (IE 7.0).

  Så, nvm!

  SvaraRadera
 13. Så detta rippar inte inloggningsuppgifterna till lunarstorm då? så man blir av med hela skiten i slutändan..

  SvaraRadera
 14. Svar nej. Tro mig, jag vill inte ha dina inloggningsuppgifter. Men om du är orolig och/eller tveksam så tycker jag inte att du ska använda programmet.

  SvaraRadera
 15. Utöka detta med funktionalitet för att spara ned de mail man har på sitt konto med (förslagsvis i rent textformat i samma katalogstruktur som på sidan) så är jag nästan beredd att donera en liten slant =)

  SvaraRadera
 16. Ah, guld värt! När man efter fem år av skriven blogg kommer på att det faktist hade vart roligt att spara alla sina fjorttis-funderingar och livstankar.
  Tackar! Du har räddat stackars mig från en himla massa arbete.

  Det är sådana som du som gör världen lite lättare ;)

  SvaraRadera
 17. Fan detta kom igång efter ett tag alltså. Jag propsade ju på det på lunarstorm för hundra år sedan, men fick aldrig något svar. Men så verkar det som att det fått eget liv! Skitkul!

  SvaraRadera
 18. Ord kan inte beskriva hur glad jag blev när jag såg det här... Vilken underbar idé! Det enda är, att jag har väldigt många bloggar. Närmare tusen tror jag. När jag kör programmet så kommer jag inte längre än till att den letar upp blogginläggen, men det kommer aldrig en lista. Jag lät det gå under natten, ingenting hände. Ska jag vänta ännu längre tid? Ett dygn? Det är inget fel på min dator för jag lyckades med brorsans 40 blogginlägg ;-)

  Hur ska jag göra?

  Tack än en gång för detta!

  SvaraRadera
 19. Camilla, det var skumt. Jag kan inte omedelbart komma på vad anledningen skulle vara - möjligen kan det ha blivit något "Lunarstormfel" medan programmet surfade runt bland dina inlägg, och det kan det inte hantera som det ser ut nu. Du skulle alltid kunna prova igen, men funkar det inte då ser det ut som att du inte kan använda programmet i den version som finns tillgänglig nu. Jag har rätt mycket att göra för tillfället, men jag skulle gärna göra en ny version med lite bättre felhantering om jag får tid senare.

  SvaraRadera
 20. Hej. Jag har letat länge efter ett program för att spara ner texter man skrivit på forum (phpbb och vbulletin typ) på ett enkelt sätt. Råkar du veta om det finns något program för detta, eller om det här programmet kan hjälpa mig med den biten?

  Mvh

  SvaraRadera
 21. Khapi, tyvärr känner jag inte till något sådant program, och det program jag skrivit kan bara hantera Lunarstorm-blogginlägg. Sorry...

  SvaraRadera
 22. Men gud så underbart! :O Jag har också påtalat avsaknaden av den här fuktionen för LunarCrew, gud vad nice att se att den finns :) Ska direkt testa då jag når en pc... (har mac ;P)

  SvaraRadera
 23. Shit vad bra! Tack! Kanske man äntligen kan lämna den där skiten! ;)

  SvaraRadera
 24. Näe, har försökt flera gånger nu, men som alla andra har problem med, står den bara still i evigheter på "Loggar in". :(

  SvaraRadera
 25. Det stämmer, jag har också testat nyligen och inte fått det att funka. Ska se om jag kommer på något smart, annars är jag rädd att man får hitta något annat sätt att spara sina blogginlägg på...

  SvaraRadera
 26. Uppdatering: Idag har jag ändrat några småsaker så att programmet fungerar som det ska igen. Bara att testa!

  SvaraRadera
 27. Härligt med detta program, bara jag får det att fungera också :) Jag har försökt logga in men inget händer. Det står loggar in men jag kommer aldrig in.

  SvaraRadera
 28. Det stämmer - jag testade nu och att det inte funkar beror på att Lunarstorm återigen ändrat lite i vad olika textfält och grejer heter på loginsidan. Ska försöka fixa det, fick lite skumma problem nu när jag började titta på det dock.

  SvaraRadera
 29. Okej på så vis. Jag hoppas du orkar och kan greja det hela, det vore sååå underbart att slippa sitta och kopiera 7 års dagböcker. Jag har skrivit flitigt varje dag.

  SvaraRadera
 30. Nu har jag uppdaterat programmet och verifierat att det fungerar (för mig i alla fall). Observera att om du har många blogginlägg så kan det ta väldigt lång tid för programmet att hämta dem, men det bör bara vara att vänta. Jag kan dock tillägga att jag själv aldrig testat med många inlägg.

  SvaraRadera
 31. Hej Anders,

  Det här verkar ju helt underbart om det funkar! Jag tog hem programmet nyss och har statusen "loggar in" just nu, men jag väntar och ser om det funkar. Jag har tidigare suttit och klippt och klistrat alla inlägg, men nu orkar jag inte längre! Det är så många. Jag vill lämna lunar, men ha kvar dagböckerna i datorn. Håller alla tummar och tår för att det här ska funka :)

  SvaraRadera
 32. TACK TACK TACK TACK TACK!!!!

  Du ska få en guldstjärna i himlen av mig...

  SvaraRadera
 33. Funkar detta även om man har "hemliga" blogginlägg? Detta är guld värt har bloggat på lunarstorm sedan 2004 och vill gärna ha ner alla mina inlägg till datorn nu. Så funkar det även för hemliga dvs inte synliga för alla inlägg? :-)

  SvaraRadera
 34. Det bör det göra, i och med att du loggar in programmet som dig själv. Alla inlägg som du kan se kan även programmet hitta.

  SvaraRadera
 35. Va bra :-D . Har loggat in i programmet nu, tar lite tid antar att det beror på att jag har så många inlägg. Känns jätte bra det här. Slippa kopiera allt till Word dokumet. Mycket smart funktion! Denna ska jag tipsa vidare om! :-)

  SvaraRadera
 36. [...] värt de. Är de fler som tänkt stänga sitt lunarkonto men vill spara sina blogginlägg. Här är länken i så [...]

  SvaraRadera
 37. Jo det tar längre tid om man har många inlägg. Säg till om något krånglar.

  SvaraRadera
 38. Vet du hur lång tid det brukar ta? Jag har vista men de borde inte vara något problem va? Jag började ta hem här vid 10:35 men nån blogglista har inte kommit upp en beror det på att jag har många inlägg? Har ju som sagt skrivit nästan varje dag sen den 26/4-04 tills igår :-) .

  SvaraRadera
 39. Nej, det ska inte ta så lång tid. Jag har själv kanske ett femtiotal inlägg och de dyker upp på ett par sekunder. Däremot har jag inte testat programmet med så många inlägg, och det kan hända att det stöter på minnesproblem eller annat. Jag har planerat att fixa en ny version som ska vara lite smartare uppbyggt (och testat på många inlägg) men har inte hunnit ännu. Jag har det på min att-göra-lista, så kika in här då och då för uppdateringar.

  SvaraRadera
 40. De ska jag göra :-) . Får se vad som händer just nu tycks den inte vilja få ner mina inlägg förmodligen har jag för många. Men jag får vänta in tills du är klar med att ha för fler inlägg :-)

  SvaraRadera
 41. Hejsan!


  Jag skall testa ditt program när jag har tid sedan, jag har börjat spara inlägg från LS till Word med Ctrl+C -> Ctrl+V och döpa filerna till samma som jag angav dem i LS. Men mitt första blogginlägg är från 8/8-01 och det tar evigheter att göra så med varenda blogg fram tills idag.

  Det som jag hoppas på nu är att ditt program kan göra den processen lite snabbare, att spara ned ca: 3000 blogginlägg med RSS-filnamnet som är likställt med angiven rubrik i resp. blogg och HTML-redigerat innehåll.

  Varför jag vill spara ned från LS till hårddisken beror på att jag inte vill min information skall gå förlorad ifall LS läggs ned någon gång i framtiden eller blir saboterat av hackare eller något eller om jag lägger ned mitt konto på LS.

  Då vill jag ha flera års arbete lagrat på hårddisken min som serdermera skall in på DVD som extra skydd ifall min dator pajar.


  Tack ännu en gång för ditt program, som jag skall testa på arbetsdatorn imorgon då min dator hemma har seg internetuppkoppling.


  MVH at1981 !!

  SvaraRadera
 42. Hejsan igen!


  Jag loggade in imorse (15/6) runt kl. 6:30 och detta programmet har inte listat upp en enda blogg änså länge. Kanske tar tid om man nu har minst 3000 blogginlägg.

  Om du vill kanske du kan utveckla programmet ytterliggare så processen går fortare och att man kan spara ned fileran till *.DOC-filer.


  Tack på förhand :)

  MVH at1981 !!

  SvaraRadera
 43. Hejsan!


  Nu har datorn och detta program varit igång i ca: 24h och blogglistan har inte skapats än. Detta skrivs nu på morgonen den 16/6.

  Jag vet inte vaet felet är, antingen tar det X dygn för programmet att ladda ned blogglistan, eller så är det datorn det är fel på eller så har programmet hängt sig :(


  Men nu har jag testat men ger upp :( Grattis till er, där programmet fungerar :)

  MVH at1981 !!
  Ps. Tack för initiativtagandet till ett högt uppskattat program där det fungerar felfritt :) Ds.

  SvaraRadera
 44. Hej Alexander! Kul att du har hittat hit, tråkigt att programmet inte fungerade för dig. Jag har en ny version på gång som hämtar inläggen på ett annat, stabilare sätt. Jag har dock väldigt mycket att göra just nu och har inte möjlighet att ge den nya versionen någon hög prioritet. Titta gärna in lite då och då för uppdateringar om processen.

  SvaraRadera
 45. [...] visitkort jag ska hjälpa min pappa att producera från en pappersskiss och en ny version av mitt program som låter folk spara ner sina Lunarstorm-bloggar på [...]

  SvaraRadera
 46. Testade idag att plocka hem mina inlägg.. å det funkade klockrent!! Helt alldeles väldigt löövely!!! Den funktionen har varit saknad LÄNGE. Tog bara några minuter att landa drygt 300 st. inlägg. Det här måste spridas vidare! =o)))

  SvaraRadera
 47. LunarBlogGrabber har nu ersatts av Lunarspindeln. Testa gärna och säg vad ni tycker!

  SvaraRadera
 48. Sjysst! Jag har fyllt i min e-post när jag postat här. Det skulle nog vara enklare att föra den här diskussionen över e-post. Höres, Jens

  SvaraRadera
 49. När jag trycker på länken "Lunarspindeln" får jag bara upp "Error establishing a database connection"

  SvaraRadera
 50. Länken är fel, den ska vara denna.

  SvaraRadera