onsdag 26 mars 2008

Passiva inkomster, ett personligt mål

Min absoluta målsättning när det gäller sysselsättning och privatekonomi är att jobba med något jag tycker är kul och som jag verkligen brinner för, arbeta "lagom" många timmar i veckan (vilket betyder ungefär "inte fler än att jag mår bra och trivs med det") och tjäna tillräckligt mycket pengar för att känna att jag kan göra det jag känner för och inte behöver svälta i alltför långa perioder.

Ser det ut såhär just nu? Inte på långa vägar. Jag har en vanlig anställning som sysselsätter mig mer eller mindre 40 timmar i veckan. Det jag gör är helt okej kul/utmanande/lärorikt. Jag är nöjd med den lön jag får för arbetet. Men jag hade ännu hellre själv velat disponera min tid, kunna arbeta intensivt under vissa perioder för att sedan ta det lugnare och göra annat under andra perioder. Inkomsten skulle vara mindre knuten till antalet arbetade timmar per vecka. Det hade varit något!

Passiva inkomster är pengar man tjänar utan att utföra ett direkt proportionellt arbete. Exempel är förstås ränta på de pengar man har på banken, avkastning på aktier och fonder, royalties från en bok eller skiva man givit ut, hyresintäkter från en lägenhet man äger och hyr ut och så vidare. Det som är bra med passiva inkomster är att de ger en ett visst ekonomiskt svängrum - genom att inte behöva jobba en timme för att få motsvarande lön kan man använda den tiden till något annat istället. Men det kluriga är att hitta källor till passiva inkomster. Vi är ju i princip uppvuxna med konceptet att man skaffar sig en utbildning för att kunna få ett bra, stabilt jobb (underförstått: en anställning) - det är inte alls lika välbekant att sträva efter att skaffa sig passiva inkomstkällor eller göra långsiktiga investeringar.

Jag har funderat en del på vilka typer av passiva inkomstkällor som skulle kunna passa mig, och som jag faktikst också skulle kunna skaffa mig i praktiken. Några (mer eller mindre uppenbara) idéer:
 • Traditionellt sparande. Denna är egentligen rätt självklar, men svårare att realisera än man tror om man inte har tagit sparande på allvar tidigare. Jag satsar på att först skaffa mig en ordentlig buffert på ett vanligt bankkonto (fast med bra ränta) och sedan sätta igång med ett seriöst fondsparande. Ränta på ränta - det blir faktiskt pengar till slut. Och det är bra att ha något undanstoppat både inför oförutsedda utgifter och pension.
 • Annonsering på nätet. Om jag någonsin skapar en webbtjänst eller blogg som får tillräckligt många läsare/användare så behöver den faktiskt inte kosta pengar för att jag ska kunna tjäna en hacka. Nackdelen är förstås att jag själv tycker lite halvt illa om annonser. Donationer är ett alternativ.
 • Serviceavtal med kunder. Jag har ju en enskild firma där jag pysslar med diverse system- och webbutveckling åt olika kunder. Genom att sluta någon form av serviceavtal kan jag garantera kunderna exempelvis kortare svarstider i supportfrågor, lägre timtaxa vid incidenter eller liknande mot att de betalar en fast avgift per månad.
 • Sälja egenutvecklad programvara. Detta är nog det alternativ jag tror skulle vara både roligast och mest potentiellt lönsamt. Jag gillar att programmera och lära mig tillämpa både nya och gamla tekniska kunskaper för att lösa mer eller mindre vardagliga problem. En bra mix! Det skulle vara lite som att fortsätta i samma stil som mitt program för att ladda ner och spara Lunarstorm-dagboksinlägg, fast i en större skala och kanske med lite mer kommersiellt gångbara produktidéer. Jag har en del uppslag. Allt jag producerar kommer troligen dyka upp under Fjeldstad Medietekniks flagga.
Det finns förstås mer jag skulle kunna göra, men jag måste ju börja någonstans. Ett mål jag har satt upp (utan att räkna på det särskilt mycket) är att inom fem år ska minst 25% av min totala årsinkomst vara passiv. Realistiskt eller optimistiskt? Vi får väl se...

3 kommentarer:

 1. David Andersson30 mars 2008 kl. 11:05

  Har du tänkt på affiliateprogram? Du har ju läst en bok om passiva inkomster, recensera den och låt länken till Amazon (har AdLibris affiliateprogram?) bocka av något för dig. Jag är ju själv i ekonomisk kris, om inte skulle jag kunnat köpa den boken och genom att klicka låta dig få en liten bit av köpet.

  Huvudsaken är bara att man är öppen med vad man håller på med. Jag tror de flesta som läser bloggar tycker det är okej, så länge det inte hymlas om det.

  SvaraRadera
 2. David Andersson30 mars 2008 kl. 11:08

  Anders, LunarBlogGrabber har ju fått ganska mycket besökare ändå, relativt dina andra inlägg och saker du gjort.

  Nu om du ska frilansa lite med egna projekt, kan du se nåt mönster i vilka saker som gett mest? Kurssammanfattningar, bloggrabber, har du nåt mer? Borde kunna dras slutsats av det där.

  Sen om man gör engelska versioner så kan det ju ge ännu mer.

  SvaraRadera
 3. David Andersson30 mars 2008 kl. 12:55

  Läs den här, intressant om du vill göra nåt projekt:
  http://www.kk.org/thetechnium/archives/2008/03/1000_true_fans.php
  Varning, ganska mastig artikel.

  SvaraRadera