söndag 1 april 2007

FTP-server bakom Windowsbrandväggen

Idag skulle jag sätta upp en FTP-server för att kunna dela ut lite filer till en bekant. Jag laddade ned FileZilla-servern, konfigurerade den till att lyssna på port 21, att ha ett gäng portar för passiva överföringar och gjorde till slut motsvarande port-forwarding-inställningar i routern. Det fungerade fint att koppla upp lokalt, men så fort jag f¶rsökte använda min globala IP-adress så kunde inte servern hittas. Mycket frustrerande!

Efter mycket klurande kom jag på den avgörande idén att kolla Windows-brandväggen på datorn. FileZilla körs som en service och går därför inte att lägga till som "Undantag" i listan över vilka program som får komma åt Internet. Däremot finns det en tabb som heter "Avancerat" (man hittar den i Kontrollpanelen -> Windows-brandväggen -> Avancerat) där man kan göra ytterligare inställningar för de olika nätverk som man är ansluten till. Jag markerade "Anslutning till lokalt nätverk" och klickade på "Inställningar". Vips dök det upp en mycket användbar ruta där jag kunde kryssa för att jag hade en FTP-server igång på datorn som jag vill att det ska gå att komma åt utifrån.

FTP-serverinställningar i Windowsbrandväggen

Ett hett tips alltså! Synd att inte Windows-brandväggen sa att den blockerade tjänsten från början, då hade jag sparat ett par timmars lidande...

Uppdatering: Jag har upplevt problem med att överföringar av stora filer (som alltså tar lång tid) orsakar något slags nätverkshaveri som jag bara lyckas återställa genom att starta om datorn. Jag är inte helt säker, men jag tror det kan ha att göra med någon form av timeout som gör att Windows-brandväggen stänger av anslutningen mellan klienten och FTP-servern. Som ett komplement till ovanstående inställning har jag testat att lägga till porten 20 som öppen port (finns under fliken Undantag i konfigurationen av Windows-brandväggen). Port 20 används som dataöverföringsport av min FTP-server (21 används för kommandon), och det verkar som att bara port 21 öppnas om man kryssar för "FTP-server" som i bilden ovan. Jag är inte helt säker på att detta löser problemet, men det är värt ett försök.

Uppdatering igen: Det funkade inte. Jag börjar tro att det har att göra med nätverksadaptern på mitt underbara moderkort. Attans.

1 kommentar:

  1. Det här är ju väldigt trevligt och så, men nu måste ju nörden obönhörligt hoppa in och säga "FTP? Det gamla osäkra skitprotokollet?" (så länge du inte kör SFTP antar jag).
    Det är trevligt med lite utdelning, men nog borde det väl styras upp en ssh-server istället? I alla fall sftp?

    SvaraRadera