söndag 5 juli 2009

Lunarspindeln BETA

Lunarspindeln är ett litet Windowsprogram som låter dig spara ner dina (eller andras) publika blogginlägg (i RSS- eller textformat) och galleribilder från Lunarstorm, vilket kan vara smidigt om du vill ta en säkerhetskopia eller flytta dina blogginlägg till ett annat bloggverktyg (exempelvis WordPress). Lunarspindeln är helt gratis att installera och använda. Programmet är tills vidare i betaversion, så man får ha överseende med eventuella fel och brister.

För ganska precis två år sedan utvecklade jag LunarBlogGrabber, ett simpelt program som kunde hjälpa till med att spara ner en lokal kopia av ens dagbok/blogg på Lunarstorm. Jag gjorde det eftersom jag själv använt dagboksfunktionen på Lunarstorm när jag var yngre och ville ta en backup, men när jag väl var klar tänkte jag att det kanske fanns andra som kunde ha nytta av den. Och det fanns det - under tiden som gått sedan jag lade upp den första versionen har rätt många testat programmet och jag har fått en del kommentarer, vilket är kul.

LunarBlogGrabber hade flera svagheter. Dels var det ganska instabilt; det kunde sluta arbeta mitt i en lång nedladdning utan att användaren fick någon förklaring till vad som hände (eller ens att något hänt). Dessutom var man tvungen att skriva in sitt användarnamn och lösenord eftersom programmet loggade in som en representant för användaren, och alla var inte så sugna på att dela med sig av sitt lösenord till ett främmande program utvecklat av någon okänd typ, vilket är fullt förståeligt.

Nu har jag skrivit ett helt nytt program som angriper uppgiften på ett annorlunda sätt. Det nya programmet kallar jag för Lunarspindeln och en (gratis) betaversion finns tillgänglig för nedladdning lite längre ner på denna sida. Några features:
 • Möjlighet att spara valfri användares publika blogginlägg på din dator. Blogginläggen sparas dels som RSS-fil (vilken kan användas för att importera bloggen i ett annat bloggverktyg, exempelvis WordPress) och dels som vanlig text (bra om man vill klistra in inläggen i ett Worddokument eller liknande). Uppdatering (2010-06-24): Blogginläggen sparas nu även som Atom-fil.
 • Möjlighet att ladda ner valfri användares publika galleribilder.
 • Visar en bild på den valda användaren så att man kan vara säker på att man laddar ner rätt blogg eller galleri.
 • Kräver inte några Lunarstorm-inloggningsuppgifter.
 • Laddar automatiskt ner eventuella uppdateringar.

Ladda ner programmet här (packa upp zip-filen och kör setup.exe):

save Lunarspindeln.zip

(Om du använder Internet Explorer kan du välja att istället installera programmet direkt.)

OBS: Om du får problem vid installationen, titta igenom systemkraven nedan - särskilt viktigt är .NET Framework 3.5.

Systemkrav:
 • Windows XP eller nyare (programmet är testat på Windows XP x64 och Windows 7 RC).
 • .NET Framework 3.5 (hämta från Microsoft här).
 • Cirka 400 kb ledigt hårddiskutrymme.
 • Internetuppkoppling.

Avgränsningar:
 • Endast publika blogginlägg kan laddas ner - hemliga/privata inlägg kommer inte att hämtas.
 • Endast bilder laddas hem från galleriet - filmer, ljud och övriga filtyper stöds inte.
 • Det är inte möjligt att välja vilken mapp nedladdade filer ska sparas i. De hamnar automatiskt i en mapp som heter "Lunarstorm" på skrivbordet. I Lunarstorm-mappen skapas en undermapp som heter samma sak som användarnamnet.
Kom ihåg: jag tillhandahåller det här programmet för att vara schysst. Jag tar inget betalt för det men jag tar heller inte något ansvar för eventuella problem eller skador som kan uppstå som följd av användandet av programmet. Jag kan tyvärr inte garantera att programmet fungerar på alla datorer. Ställ gärna frågor om ni har några - jag lovar inte att lösa allas problem men jag kommer att läsa all feedback jag får.

Uppdatering (2010-06-24): Ny version av Lunarspindeln, skapar nu även en XML-fil i Atom-format (som komplement till RSS) för dina blogginlägg.

Uppdatering (2010-09-17): I och med att Lunarstorm har stängts ner permanent är det inte längre möjligt att ladda ner något via Lunarspindeln. Har du installerat programmet och vill ta bort det gör du det via Kontrollpanelen -> Lägg till/ta bort program (eller motsvarande i din version av Windows).

33 kommentarer:

 1. Coolt, jag är imponerad av den automatiska uppdateringen!

  SvaraRadera
 2. Jo den är läcker, första gången jag testar använda den. Det är en "out of the box"-funktionalitet man får när man väljer att publicera programmet som en ClickOnce-applikation. Programmet har en viss URL den alltid kollar upp när det startas, och om det finns en ny version så laddar den ned den. Så allt jag behöver göra om jag lägger till någon feature eller fixar en bugg är att lägga upp de nya filerna på rätt adress.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Nu fick jag ned alla mina bloggtexter ganska så fort tack vare ditt program :)


  **
  Men det som behöver åtgärdas är att programmet ska kräva lösenord för annars kan man vem som helst ladda ned min blogg via ditt program.

  **
  Själva filen bestod av en massa HTML-kod, finns det något eller några program som kan konvertera HTML-koden till själva resultatet efter HTML-kod, t.ex. att Hej blir "Hej" med fet stil istället för ("Hej") HTLM-kodad text.


  Tack ska du ha ännu en gång Anders :) !!

  SvaraRadera
 4. Hejsan igen!


  Nu förstår jag varför lösenordsskyddet togs bort, men det är förståeligt. Publicerar man publikt via LS så gör det ju inget om det är indirekt publikt via ditt program heller.


  MVH Alexander !!

  SvaraRadera
 5. Hej Alexander! Kul att du testat programmet och att det fungerat för dig. Precis som du säger - har man publicerat så är blogginläggen tillgängliga för vem som helst (samma gäller förstås galleribilder etc.). Det är så jag resonerat. Plus att jag ogärna låter mitt program hantera lösenord om möjligt, eftersom många tycker det känns suspekt och kanske då väljer att inte använda programmet alls.

  Bra kommentar angående formateringen. I den nuvarande versionen sparar Lunarspindeln bloggen i RSS-format, vilket består av XML-kod. XML är aldrig formaterad, men kan i det här fallet innehålla HTML-kod som i sin tur kan vara bra att ha om man ska importera RSS-filen i ett annat bloggprogram.

  Om man däremot bara vill spara texten till exempelvis ett Worddokument gör ju HTML-koden ingen nytta, precis som du säger. Jag tror att det kan bli lite klurigt att översätta all eventuell HTML i blogginläggen till Wordformatering automatiskt, men vad jag däremot har funderat på är att spara bloggen som en ren textfil (som komplement till RSS). Textfiler innehåller ju inte heller någon formatering, men där skulle jag i alla fall kunna rensa bort all HTML (<b>Hej</b> blir helt enkelt Hej). Vore det en värdefull funktion tycker du?

  SvaraRadera
 6. Hejsan!


  Det tror jag är en bra idé emd en ren textfil utan en massa koder och grejer.

  För användarna kanske tycker det lite jobbigt att läsa sina RSS-dokument innehållandes en massa kod.


  MVH Alexander !!

  SvaraRadera
 7. Nu har jag lagt upp en ny version som sparar nedladdade bloggar både som RSS-fil (XML-format) och som vanlig text. Hoppas det är till någon nytta!

  SvaraRadera
 8. Tack! Det var ett bra komplement med text-filen till den kodade texten :)

  MVH Alexander !!

  SvaraRadera
 9. Men TACK. Peter pratade för nått år sedan om att du hade "fixat en grej" (kodat ett program antar jag) som kunde spara ner alla Lunarstorm-blogginlägg. Och jag måste erkänna, jag har säkert tänkt på det tusen gånger de senaste åren och planerat att jag skulle göra det. Trodde dock att hela grejjen inte längre var aktuell - och så får jag se detta :) SKALL TESTA!

  SvaraRadera
 10. Kul! Berätta hur det gick sedan!

  SvaraRadera
 11. Hej!

  *
  "Wordpress" du nämner antar jag visar XML-filer i redigerat format.

  -- Problemet är att det programmet var så krångligt att installera så jag gav upp :(

  --- Har du exempel på lättinstallerade program som uppfyller den funktion som jag söker (att min bloggtext skall visas i redigerat format)?


  *
  Det du har gjort att man kan spara texten oredigerad i en txt-fil är jättebra det med.

  Men jag vill att mina bloggar ska va redigerade precis som i LS med fet, kursiv och understruken text där jag tillämpat det. Jag ställer inga krav på att du måste fixa ihop det, utan att du kan ge tips på andra program som redan finns som uppfyller det.

  Då kan jag med tiden spara ned redigerad text i Word-dokument i sin tur med en blogg per dokument utan att behöva ha Lunarstorm kvar då det finns lagrat på hårddisken istället för på nätet.


  MVH Alexander !!

  SvaraRadera
 12. Hej Alexander, jag förstår ditt dilemma. Jag har tyvärr inget tips på färdigt program som gör det du vill. En möjlig lösning skulle kunna vara att mitt program förutom RSS och text även sparar ner en vanlig HTML-fil - på det sättet skulle du kunna öppna den i webbläsaren, kopiera all (formaterad) text och klippa in den i Word. Då skulle resultatet bli detsamma som att du kopierar från Lunarstorm och klistrar in i Word, fast du skulle få alla inlägg på samma gång istället för att behöva gå igenom dem ett och ett.

  SvaraRadera
 13. Provade tyvärr har jag alla mina blogginlägg anonyma varav jag inte kan ladda ner med detta program. Finns det någon annat sätt att få ner privata inlägg? MVH Madde :-)

  SvaraRadera
 14. Hejsan Madde!


  Om du har möjlighet kanske du i efterhand kan göra dina tidigare blogginlägg icke-anonyma för att sedan kunna använda Anders geniala program.


  MVH Alexander !!

  SvaraRadera
 15. Hej Madde, problemet med privata inlägg är att för att kunna komma åt dem så måste programmet ha tillgång till ditt lösenord. Och om programmet skulle kräva att man skriver in sitt lösenord så skulle många ifrågasätta om det är ett "elakt" program som kommer att kapa ditt konto, förstöra något eller om det är tillräckligt säkert. Av den anledningen valde jag att inte lägga in en sådan funktion.

  SvaraRadera
 16. Tusen tack för Lunarspindeln. Äntligen har jag smidigt fått ner mina 2215 blogginlägg från LunarStorm. Har inte velat lämna sajten förrän jag kunnat ta med mig mina blogginlägg som jag skrivit sen år 2000. Lunarbloggrabber fungerade inte men Lunarspindeln gjorde tricket... tusen tack! Superbra gjort!

  SvaraRadera
 17. [...] Har idag lyckats få ner alla mina publika blogginlägg på Lunarstorm via Lunarspindeln. Så nu ligger de i en text-fil och en Rss-fil. De privata får man väl hämta manuellt senare, [...]

  SvaraRadera
 18. Vill också tacka så mycket för denna lunarspindel. Känns jättebra att ha fått ner alla inlägg och min javaprogrammerande pojkvän kunde göra om filen till ett enkelt program där jag smidigt kan läsa alla inlägg. Nu kan man lämna Lunarstorm, tack för din insats!

  SvaraRadera
 19. Grymt program, sparade mig många många timmars jobb! Tackar!

  SvaraRadera
 20. Maria, Linnea, Fredrik: Kul att höra! Tack för era kommentarer.

  SvaraRadera
 21. Läste idag att Lunarstorm ska läggas ner nu i sommar så jag började genast leta efter nåt sätt att spara ner alla mina gamla blogginlägg. Så hittar jag detta! Helt fantastiskt. Det tråkiga är väl bara att det blir otroligt svårläst i de filerna de sparas ner till... Frågan är.. om man har en wordpress blogg (jag ska skaffa), kan man då liksom importera in xml-filen som heter "rss" dit på nåt sätt?

  Nu kan jag i alla fall äntligen avsluta mitt konto på lunar som legat och dammat i fler år! :) Tack!

  SvaraRadera
 22. Adeline, det är precis det som är tanken. Jag har skrivit ett inlägg alldeles nyss som förklarar hur processen ser ut, du hittar det här: http://ht.ly/1W2Rt Observera att alla Wordpressinstallationer inte stöder import från RSS, men om du har en egen installation ska det fungera (alternativt går det säkert att omvandla från RSS till det format som krävs via något verktyg).

  SvaraRadera
 23. Hej!
  Ett problem är upptäckt. Min sambo har ett användarnamn med bara tre bokstäver och då fungerar det inte för honom... När man skriver in användarnamnet kommer det bara upp ett felmeddelande...

  SvaraRadera
 24. Hej Nettan, tack för din feedback! Jag har ringat in problemet, och det är faktiskt inte relaterat till längden på hans användarnamn utan en annan skum grej. Har dock lite tekniska problem i utvecklingsmiljön just nu, hoppas kunna lägga upp en ny version inom kort dock.

  SvaraRadera
 25. Hej.

  Fantastiskt program rent ut sagt..

  ... men, jag stöter på ett problem när nedladdningen pågått en liten stund.
  "Ett fel uppstod under nedladdningen:
  'L', hexadecimal value 0x03, is an invalid character."

  Det där L:et är inte ett vanligt L utan mer som ett upphöjt L.. och det skiter sig vid just samma sak varje nedladdning så att jag inte kommer längre.

  Går det att lösa eller bara att bita ihop och inse att jag inte kan använda programmet?

  SvaraRadera
 26. Heidi, jag skulle gissa att det har att göra med något skumt tecken i ett (eller flera) av dina blogginlägg. Jag skulle gärna göra en felsökning, men just nu har jag tyvärr ingen möjlighet på grund av tidsbrist.

  SvaraRadera
 27. Kollade upp i filen vilket som var det sista inlägget som laddades ner innan felmeddelandet dök upp, men där fanns inget skumt (nedladdningen avbröts några meningar från slutet i ett visst inlägg) så jag raderade det inlägget.. men.. Nä.

  Nåja, jag provar några gånger till och raderar lite här och där så får vi se. :-)

  SvaraRadera
 28. Jag fattar ingenting! Kan jag inte få mina inlägg nu när jag finns på LS8? Eller måste jag ha tagit dem innan den 8:e innan allt stängdes ned? s: Mitt användarnamn hittas inte i sökningen fast jag har skrivit 100% rätt namn. )'':

  (och ja, ignorera min msn, den är lika gammal som min lunar var.)

  SvaraRadera
 29. Jag glömde att säga.. När jag laddade ner detta stod det att något kallat "WinRaR" inte var gratis och att jag har fyrtio dagar på mig att ta bort det från datorn. Men jag kan inte få bort spindeln nu från datorn, det är helt OMÖJLIGT! Jag kan inte hitta hur man tar bort det. Snälla hjälp mig.. :c

  SvaraRadera
 30. Alex: Eftersom Lunarstorm stängts ner kan Lunarspindeln inte längre hitta din användare (eller några andra, för den delen). Det innebär att du lika gärna kan avinstallera programmet eftersom det inte längre fyller något syfte. Om du installerat det (inte bara laddat ner filen) kan du ta bort det via Kontrollpanelen -> Lägg till/ta bort program (eller vad det nu heter i din version av Windows). Ser du inte Lunarspindeln bland de andra programmen i den listan så tyder det på att det inte är installerat. (Meddelandet du fick från WinRAR har inget med Lunarspindeln att göra.)

  SvaraRadera
 31. Nej okej, det är konstigt för när jag tryckte på din länk så kom det där Setup.exe fram och sedan en ruta typ: you know that WinRaR isn't free, you've got 40 days to pay for it or take it away from the computer. Ungefär så, och då hade jag bara fått det på datorn. Jag klickade inte på något annat. Men nu har jag kollat igenom varje liten ikon och tryckt på allt - det GÅR inte att ta bort! Jag vågar inte bara slänga det i pappaerkorgen för det kanske inte försvinner utan bara inte synd.. ):

  SvaraRadera