onsdag 26 augusti 2009

Använda iPhone 3GS som 3G-modem

När jag för några veckor sedan köpte min iPhone 3GS motiverade jag kostnaden med att jag åtminstone skulle kunna göra mig av med mitt mobila bredbandsabonnemang, eftersom den nya telefonen enligt specifikationerna ska gå att använda som modem. Idag testade jag det för första gången och jag måste säga att jag är imponerad.

Tidigare har jag haft ett mobilt bredbandsabonnemang hos operatören 3, som visserligen har fungerat rätt bra men som ändå har varit lite meckligt att använda. Framförallt kräver det att man installerar en speciell programvara på datorn, "3 Connect", och den är inte helt buggfri - hittade ibland inte modemet direkt, misslyckades med att koppla upp och så vidare.

Nu har jag sagt upp mitt bredbandsabonnemang, så det var med viss spänning jag idag kopplade in iPhone:en i datorn via USB och aktiverade funktionen "Internetdelning" (en enda liten switch i telefonens inställningar). Direkt bubblade Windows 7 till av förtjusning, identifierade och installerade den nya nätverksanslutningen på ett par sekunder och lät mig klassificera nätverket. Och sedan var jag online.

Inga program att installera Allt man behöver är iTunes installerat på datorn, inga inställningar att tweaka, inga kompabilitetsproblem. Plug and play. Testade köra Bredbandskollen och fick resultatet 3,63 Mbit/s nedströms och 0,35 Mbit/s uppströms, vilket känns helt okej som faktiskt hastighet.

Det går för övrigt utmärkt att ta emot samtal under tiden som telefonen agerar modem. Och om man ansluter telefonen till datorn via USB laddas den samtidigt, så klart - annars kan man dela ut internetanslutningen via Bluetooth också om man vill.

Slutsats: tveka inte att säga upp ditt fristående mobila bredbandsabonnemang om du ändå köpt en iPhone och kör den senaste mjukvaruversionen iOS3 eller senare. Det är dock värt att kolla upp vad ditt telefonabonnemang säger om kostnad för datatrafik - har du Telenor, som jag, är trafiken helt fri utan några begränsningar avseende vare sig mängd eller hastighet. Observera också att du behöver ha iTunes installerat på datorn, eftersom det då följer med de drivrutiner som krävs för anslutningen.

8 kommentarer:

 1. Det är ju faktiskt grymt. Får se hur länge vi kan frisurfa.

  SvaraRadera
 2. Klart det bara funkar... det är ju OS X i botten :)

  SvaraRadera
 3. Detta funkar även med äldre iPhone 3G, det är alltså en nyhet i själva OS 3.0. Bra om man är ute nånstans med en laptop!

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Var aktiverar du internetdelning?

  SvaraRadera
 5. Aha, halebop har inte den funktionen. :(
  Det var inget då ;)

  SvaraRadera
 6. Just det, upptäckte att Bonjour behöver vara installerat för att telefonen ska kopplas ihop med datorn. Det följer med iTunes som standard, annars får man installera det separat.

  SvaraRadera
 7. Strålande, precis vad jag letade efter.

  SvaraRadera
 8. Ah perfekt, har beställt en 3gs o har 3g modem till laptopen. Tar o avbeställer 3ginternet nu efter jag hittade denna bloggen. Tack för att du delade med dig!
  Dave

  SvaraRadera