lördag 4 augusti 2007

Ny dator eller inte, det är frågan

Scythe Ninja

Okej, jag har länge varit sugen på en ny dator och en ny datorhörna. Hörnan har jag en del tankar om, vilka involverar en väggfast hylla och en väggmontage av min TFT-monitor. Datorn har jag byggt ihop under idelt dreglande på Dustin. Se här:
Totalt pris: 17.465 kr


Så vad är problemet? 17.465 kr är problemet. Jag har inte de pengarna undanstoppade, tyvärr. Dustin introducerar mig då för ett lömskt alternativ: "räntefri" delbetalning. 11 delbetalningar à 1.640 kr, vilket ger ett totalt belopp om 18.040 kr. Jag har inte 17.500 kr på fickan, men jag har ett antal tusenlappar över varje månad efter att de fasta räkningarna är betalda, vilka jag lyckas spendera på saker jag i efterhand inte ens kommer ihåg vad det var.

Jag har alltid känt ett visst obehag inför krediter och lån, och definitivt inför att "dela upp" en stor kostnad. Har man inte pengarna så ska man inte handla. Men å andra sidan, är det inte samma sak att först spara ihop till datorn under ett antal månader och sedan köpa den, som att köpa den direkt, ha nytta av den direkt och betala över samma period som man ändå skulle sparat?

16 kommentarer:

 1. Vänta till den 7:e, apple har ett event som ska handla om mac. Något nytt fräckt kanske dyker upp...

  SvaraRadera
 2. Tror det är nya iMac:en som ska reväjlas!

  SvaraRadera
 3. Valid kommentar. Det kan dock vara för sent... Plus, observera att jag inte inkluderat någon monitor i paketet. Köper man en iMac så ingår ju skärmen per definition, vilket gör hela datorn dyrare. Även om det kommer en iMac med DX10-grafikkort och 4 Gb RAM så kommer den troligen bli ganska mycket dyrare än min konfiguration. Som ett exempel kan man titta på den nuvarande iMac:en. Om jag kittar upp den med 3 Gb RAM (vilket är max), väljer den bästa processorn och bästa grafikkortet och största hårddisken (vilken då ändå "bara" blir 500 Gb) så landar jag på ungefär 25.000 kr. Då med 20-tums monitor och en i övrigt avsevärt svagare maskin. Jag skulle gärna ha en Mac, men de är faktiskt lite för dyra för min nuvarande ekonomi.

  SvaraRadera
 4. När beställde du den? Får jag något av dina gamla grejer?

  (fattig men inte så mycket kvar till nästa csn)

  /sossen

  SvaraRadera
 5. Ny iMac kom som väntat. Helt klart snygg, men är någon imponerad av tekniken inuti, rent prestandamässigt? Inte jag.

  SvaraRadera
 6. Det är två saker som jag funderar över... Dels att du skriver "En väggmontage" vilket gör mig helt yr.. Men det andra är: Får man verkligen köpa något som på svenska heter "Lie Ninja Plus"?
  Ja menar "Lie" (Scythe) är nog illa i sig (det är överflödigt att nämna att jag och emanuel skulle dÃpa vårt band till det när vi gick i SEXAN), men att sedan lägga till "Ninja Plus"! Gaaah.. Jag dör.

  SvaraRadera
 7. Förresten, en glasmusmatta innebär väl att du måste ha en lasermus för att det ska fungera bra? Bara en varning om du inte redan har en lasermus.

  SvaraRadera
 8. Hehe jag håller med om att namnet på CPU-kylaren är lite suspekt. Den kommer troligen försöka döda mig.

  Lasermus? Tror du att jag sitter med någon slags trackball här borta eller?

  SvaraRadera
 9. Haha nej men kanske en vanlig optisk (ok laser är optiskt också, till och med übropktskt) mus med ir(?).

  SvaraRadera
 10. Öh okej, jag visste inte ens att det fanns skillnad på sensorerna. Man har ju kallat det "lasermus" sedan de första optiska kom ju?

  SvaraRadera
 11. neee nu är du full. Den kallades ju optisk mus sedan de första kom. Du och din mamma kanske kallat det lasermus.. muuhahaha.
  Logitech MX1000 var ju den första med laaaazeeerbeam. Det sades då att den skulle vara överlägsen på glasunderlag, vet dock inte om det är sant. Man har inte direkt hört något om det sedan dess.

  SvaraRadera
 12. Vad ska du ha för dvd brännare?

  Sen tror jag att du behöver en fet CPU kylare också... kan rekommendera en Zalman CNPS9700 är grym... låter inte speciellt mkt heller. Bara man kommer ihåg att aktivera den automatiska fläktstyrningen på moderkortet :)

  Antec lådan är grym annars, p180 kör jag och den rockar

  SvaraRadera
 13. Peter: Okej, vi får väl se då vad som händer, kanske tar bort musmattan från ordern.

  Per: DVD-brännare glömde jag i min ursprungsorder, kanske köper till en senare. Kylaren är den där galna Scythe Ninja Plus, har läst recension och jämfört med andra som ska vara tysta och den verkade schysst.

  SvaraRadera
 14. ninjan har inte koll på, men den funkar säkert :)

  zalman grejen är tyst och brukar räknas som en av de bästa som finns. väger runt 760g och innehåller både koppar och aluminium.

  http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=231&code=009
  http://www.3dgameman.com/content/view/6722/103/1/6/

  låter mellan 19,5 och 35dB .. inte helt fel..
  datorn jag byggde åt joel med en Intel E6600, där ligger cpun på 19-21grader i normal användning, och går upp till 25grader vid spelande. med denna kylare dvs. :)

  köp en blueray brännare bara för att vara mest evil på kvarteret.... //per

  SvaraRadera
 15. Jag bygger dock en dator som hellre ska vara tyst än kall, har jag tänkt. Hellre att den ligger på typ 60 grader och 20 dB än 25 grader och 35 dB. Det är en grym skillnad i ljudnivå. Provar med denna Ninja-grejen nu först.

  SvaraRadera
 16. Datorn har kommit! Den är förvånansvärt tyst och mycket snabb, grym skillnad mot min gamla trotjänare. Tangentbordet är, vad jag hittills upplevt, värt varenda krona.

  SvaraRadera