onsdag 9 juni 2010

Lunarstorm läggs ner - rädda dina blogginlägg och bilder

Tonårssajten Lunarstorm var det hett någonstans kring år 2000 men har på senare år tappat användare i en stadig ström. Nu har företaget bakom sajten officiellt gått ut med nyheten att Lunarstorm kommer att läggas ner; sajten stänger dörrarna för gott den 8:e augusti i år. Detta innebär att det är dags för den som har skrivit blogg eller lagt upp en massa bilder på Lunarstorm att försöka rädda det som man vill ha kvar, av nostalgiska skäl exempelvis. Det tråkiga är att eftersom Lunarstorm är ett väldigt "slutet" system så har det alltid varit svårt att exportera sina prylar. Och den goda nyheten är att mitt lilla program Lunarspindeln gör just allt detta mycket enkelt. Här kommer en steg-för-steg-beskrivning för hur du laddar ner dina grejer till din dator, och sedan några ord om hur man kan importera sin Lunarstormblogg till en ny bloggmotor.


Steg 1: Installera Lunarspindeln
Lunarspindeln är ett gratisprogram för Windows. Du laddar ner det från denna sida.


Steg 2: Starta programmet
När du startar Lunarspindeln visas en sökruta där du kan skriva in användarnamnet på en Lunarstormmedlem, exempelvis dig själv.
Steg 3: Leta upp din användare
Skriv in ett användarnamn och klicka på "Sök". Efter ett par sekunder visas användarnamnet tillsammans med porträttbilden och det antal blogginlägg respektive gallerikategorier (mappar) som Lunarspindeln kunnat hitta för denna användare. Observera att all information som visas är publik - vem som helst kan via en vanlig webbläsare hitta samma information utan att behöva vara inloggad på Lunarstorm. Detta innebär också att eventuella "hemliga" blogginlägg inte kommer att kunna laddas ner.
Steg 3: Ladda ner blogginlägg och galleribilder
För att spara (publika) blogginlägg och galleribilder klickar du helt enkelt på respektive knapp i Lunarspindeln. Det skapas automatiskt en mapp på skrivbordet som heter "Lunarstorm", och i den en mapp för varje användare du laddat ner inlägg eller bilder från. Bloggen sparas i två format: ren text och RSS (XML). Klart!
Och sedan då...?
När du väl har fått ut det du vill ha kvar från Lunarstorm kanske det är dags att börja fundera på hur du vill blogga och dela med dig av bilder i fortsättningen. Själv tycker jag att Flickr och Picasa Web Albums är bra tjänster för att publicera bildalbum, och Wordpress är en lättanvänd bloggmotor som man antingen kan installera själv på ett webbhotell eller använda någon färdig installation av. Wordpress har dessutom en funktion för att importera blogginlägg från RSS (ej tillgängligt i alla färdiga installationer, saknas exempelvis på Wordpress.com) vilket innebär att du kan få in alla dina Lunarstorminlägg på den nya bloggen med ett par klick.


Lycka till!

12 kommentarer:

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Anders Fjeldstad, Anders Fjeldstad and Anders Fjeldstad, Anders Fjeldstad. Anders Fjeldstad said: @jaulin Om du inte markerat dina dagböcker som "hemliga" så är de helt publika - inget lösen behövs. Backupa enkelt med http://ht.ly/1Wz6T [...]

  SvaraRadera
 2. Roligt att du vidareutvecklat den till att stödja bilder också! Ska ta och använda mig av den.
  En sak jag inte riktigt förstod dock: när man väl loggat in som sig själv så har man väl tillgång även till "hemliga" dagboksinlägg va?

  SvaraRadera
 3. Man loggar faktiskt aldrig in - all information som laddas ner är redan publik för hela Internet. (Och det finns ingen funktion för att logga in, så privata dagboksinlägg kommer man inte kunna ladda ner.)

  SvaraRadera
 4. Hej Anders!

  Underbart program, stött på problem bara. Det gick bra att köra min profil en gång men sen när jag startade upp programmet en andra gång, skrev mitt nick och klickade på "Sök" så får jag "Ett fel uppstod under uppdateringen: Ogiltlig URL. Det gick inte att bestämma formatet för URL:n".

  Vad gör jag fel?

  Hälsningar
  Johan R

  SvaraRadera
 5. Johan, det felet känner jag inte igen. Kvarstår det? I så fall, vilket nick är det du skriver in? (Jag får inte felet när jag testar med ett par användarnamn jag känner till.)

  SvaraRadera
 6. Nopes, får det inte att funka, blir bara kod av allt :(

  SvaraRadera
 7. vandrarvild, hur menar du med att det blir kod av allt?

  SvaraRadera
 8. Hej, är det möjligt att lägga ut programmet utan installationsprogram? Det vill inte under Wine i Linux, men eftersom själva applikationen verkar vara i .NET så bör den fungera under Mono. Om du publicerar en zip eller liknande så kan man ju i alla fall testa. Vore schysst. :)

  SvaraRadera
 9. Kan glatt meddela att jag fick igång det under Linux/Mono. :) Jag laddade hem filerna ur dina clickonce-mappar manuellt, de som behövdes var Lunarspindeln.exe, LunarSpider.dll och HtmlAgilityPack.dll. Sedan bara att starta med Mono, funkar helt utan problem och lägger upp en mapp på skrivbordet. Tack för ett superbt program!

  SvaraRadera
 10. Carl, kul att du fick det att fungera! Kan ju vara bra att veta för andra Linuxmänniskor. Tack för återkopplingen!

  SvaraRadera
 11. Tack för ett smidigt litet program!

  SvaraRadera
 12. vill ju ha tilbaks lunarstomen den var bättre och man kundec göra mer med den men nu finns inget av de alls ett är ju synd hur kan jag hitta min bloog frå n den gammla lunartom och bilderna som jag har lagt där???

  SvaraRadera