torsdag 18 oktober 2007

Programtips: Inkscape

Häromdagen fick jag uppgiften att slänga ihop en logga på jobbet, och behövde därför ett bra verktyg. Vi har inga licenser på Adobes program eller något motsvarande, så jag gav mig ut på nätet och sökte istället. Efter ett mycket kort tag hittade jag ett program som heter Inkscape, är open source och gratis och som verkade kunna hantera vektorgrafik. Jag har använt det under nÃgra timmar nu och måste säga att jag är grymt imponerad! Det har alla grundläggande funktioner som jag vill ha och lite till, kan spara och läsa ett antal format och har ett kontrollsystem som till stor del liknar Illustrators. Vid ett tillfälle kraschade programmet när jag försökte göra någon slags transformation som inte funkade, vilket störde mig en del eftersom jag fick göra om allt jag gjort sedan jag sparade sist, men i övrigt har det funkat klockrent. Och det är ju faktiskt gratis, så jag känner att man får ha en lite högre toleransnivå. Faktum är att jag nog hellre använder detta än Illustrator nu när jag tänker efter. Alla funktioner som jag behöver är nästan mer lättillgängliga i Inkscape, så jag ser ingen anledning att lägga ut tusentals kronor på en annan produkt.

Prova, det är schyssta grejer!

http://www.inkscape.org/

1 kommentar:

  1. Trevligt trevligt. Använde Inkscape någon gång under ettan eller tvåan, men hade det fortfarande långt kvar att utvecklas. Skönt att höra att det faktiskt mognat och blivit användbart även för människor som inte använder det av politiska skäl ;)

    SvaraRadera