lördag 17 november 2007

Semester i Salalah, Oman

Förra veckan var jag och Anna på höstsemester. Med bara några veckor kvar till jul kändes det helt rätt med ett break från jobbet och ett rejält miljöombyte. Vi ville hitta ett riktigt varmt och soligt ställe där man kunde bada och gotta sig, men som inte fick ligga för långt bort eftersom vi skulle vara borta ganska kort tid. Medelhavet gick bort eftersom det är för kallt där nu och Thailand och liknande skulle innebära för många flygtimmar. Istället: Oman. Typ 32 grader varmt i skuggan på dagarna, 27 grader i havet och drygt sju timmar från Arlanda. Schysst.

Det hela började med åtta timmars försening av flyget. Inte så kul, men vi kom ju fram till slut och kunde checka in på vårt femstjärniga hotellrum. Crowne Plaza hette hotellet, riktigt fint. Bra frukost, egen bit av stranden, skitdyr mat etc etc. Rätt snabbt kom vi fram till att vi skulle försöka ta oss in till staden Salalah som låg ett par kilometer eller så från hotellet för att äta våra middagar, både för att det var mycket billigare (inklusive kostnaden för taxin) och för att vi ville glida runt bland lokalbefolkningen och känna av stämningen hellre än att bara se semestrande pensionärer på hotellet. Ett bra val. Taxichaufförerna talade ofta inte så bra engelska, men de var mycket tillmötesgående och väntade gärna utanför restaurangen i ett par timmar medan man åt utan extra kostnad. Faktum är att det nästan var svårare att få dem att inte vänta utanför restaurangen. Argumentet att vi ville promerera lite i stan gick inte hem riktigt - varför när man kan åka bil, liksom?

En bra grej med Oman är att det ännu inte är särskilt exploaterat eller turistanpassat. Oftast när vi gick på stan var vi de enda västerlänningarna inom synhåll och folk tittade nyfiket efter oss. För mig som faktiskt aldrig varit utanför Europa tidigare var det en lite skum känsla. Man kan ju känna sig lite ensam och utsatt i ett sådant läge, men faktum är att det nästan inte finns någon kriminalitet i Oman. Jag kände mig säkrare när vi gick omkring där på kvällarna än vad jag gör vilken kväll som helst på promenad i Stockholms innerstad.

Även om det alltså inte var särskilt "turistigt" så åkte vi faktiskt dit med en charterarrangör (Solresor, som för övrigt är de enda som flyger till Oman direkt från Sverige, vad jag vet) och då finns det ju alltid ett utflyktsschema man kan titta igenom. Shoppingtur med 60 andra turister i buss? Nej tack. Utfärd till öknen med jeep för övernattning bland sanddynerna direkt under stjärnhimlen? Lätt! Detta var faktiskt en grymt häftig upplevelse, att fälla upp en tältsäng mitt ute i ingenstans med en oändlig mängd stjärnor ovanför sig, kolsvart runtomkring och sand åt alla håll. Rekommenderas!

I övrigt solades och badades det en hel del. Stranden där vi bodde var flera mil lång åt båda hållen, med vit finkorning sand och kanske totalt 100 personer att samsas med om utrymmet. Ganska annorlunda jämfört med stränderna på typ Kreta där parasollen står kant i kant så långt ögat når. Riktigt lugnt och skönt. På kvällen när man vaknade upp av att solen höll på att gå ner hoppade delfiner i vågorna kanske 100 meter ut från stranden. Overkligt att vardagen ser ut så bara några timmar från stressen på T-centralen hemma...

Allt som allt en mycket bra semester på ett resmål som jag lätt kan rekommendera till vem som helst som vill komma ifrån ett tag och uppleva en annorlunda kultur och natur och samtidigt ha nära till bekvämligheten på ett schysst hotell. Bra avkoppling. Många dromedarer. Bifogar några bilder.

img_0010.JPG

Jag gör mig hemmastadd i parasollets skugga. Första dagen på stranden. Observera trängseln och doughnutförsäljarna.

img_0178.JPG

Starka färger, blinkande lampor och inspirerande bilder är typ the shit när det gäller skyltar och reklam. Blir man inte sugen på att liksom hugga in på kebaben när man ser en sådan här liten krabat pryda restaurangen?

img_0042.JPG

Salalahs enda riktiga shoppingcenter heter "Lulu's" och "har allt". Ett av få av människan uppförda byggnadsverk som syns från rymden, tack vare sin tydliga belysning.

img_0077.JPG

Öknen är...stor. Och full av sand. Det är rätt häftigt.

img_0127.JPG

Det finns rätt många dromedarer som glider omkring lite som de vill i Oman. De verkar ha ett mycket soft liv. Typ, käka lite torrt gräs, leta efter vatten, gäcka bilister genom att röra sig mycket långsamt över vägen och så vidare. Vad är det värsta som kan hända? Börjar någon local kasta sten på mig så går jag bara ut i öknen, liksom.

img_0164.JPG

Det var kul att gå omkring och titta i stan, men shit vilken kass karta vi fick av Solresor...

img_0186.JPG

Crowne Plaza. Soft ställe.

img_0205.JPG

Semester! Sol och bad! Dålig mage! Äkta glädje!

3 kommentarer:

  1. Lite bajs i vattnet är det ingen som dött av.

    SvaraRadera
  2. Grym resa. Stränderna här på Sardinien är lite för kalla nu. Och inte finns det dromedarer heller. Ajaj

    SvaraRadera
  3. Soliga Kroatien just nu: 1 plusgrad, mulet med tendens till regn.

    SvaraRadera