måndag 21 januari 2008

Battlefield Heroes testar "ny" affärsmodell

Battlefield Heroes

Idag skrev New York Times om det kommande DICE-spelet Battlefield Heroes, med fokus på den för utgivaren Electronic Arts (EA) relativt nya affärsmodellen "spela gratis, betala för extragrejer". Tanken är att man ska kunna ladda ner spelet utan kostnad, spela det hur mycket man vill utan att betala något, men kunna köpa till prylar till sin karaktär mot en mindre summa. New York Times skriver att spelaren ska kunna skaffa "nya kläder, vapen och annan utrustning" via denna typ av mikrotransaktioner.

Själva spelet ska enligt EA vara mer tillgängligt än de tidigare spelen i Battlefield-serien, i och med att allt ifrån den visuella presentationen till själva spelinnehållet får en mer lättsam ton - det är alltså inte bara riktat till hardcore-gamers. De få bilder som finns antyder på en grafisk stil åt tecknad-serie-hållet, inte helt olik den som återfinns i Valves Team Fortress 2.

Personligen tror jag att detta kan bli ett lyckat experiment för EA, förutsatt att spelet är roligt förstås. Jag kan mycket väl tänka mig att om spelet har tillräcklig livslängd för att folk ska köra det relativt länge och utbudet av virtuella prylar och färdigheter hela tiden växer, så kommer rätt många att köpa någon småsak då och då. Hela grejen med mikrotransaktioner är ju att de inte "känns" i plånboken på samma sätt som ett inköp av ett spel i, säg, 500 kr-klassen.

För övrigt så jobbar kamrat Jesper Carlson med just detta spelprojekt, det är coolt!

(Förlåt för att jag snodde bilden till inlägget.)

1 kommentar:

  1. Förutsägelse: Det kommer bli som TF2, vilket jag spelat och är roligt. Men med lite extra grejer. Om inte TF2 hänger på kommer nog Heroes dra med sig hela BF-massan och Heroes kommer bli the shit. Dice/EA tjänar pengar eftersom det är en smart idé som jag gillar enormt mycket.

    Intressant ska bli att få se priserna på utrustningen.

    Dessutom, det kommer bli balanserat det är jag säker på, men kommer skill äga kapitalet? Kommer Heroe-Doomer äga Stekar-boy-337 by pure skills trots att Steakarn har den glansigaste armourn och den avsågadaste shotgunnen?

    Jag gottar mig. Förhoppningsvis sammanfaller releasen med releasen av Total War: Empires och att jag har fast jobb då jag lovat mig själv att köpa en speldator.

    SvaraRadera