söndag 6 januari 2008

Lathund för löpande bokföring

Jag suger på bokföring. Jag har en mycket begränsad förståelse för konton hit och dit, verifikat och allt vad det nu finns att vältra sig i inom området. Men jag har ju samtidigt en enskild firma, så jag måste faktiskt kunna hantera det. Jag kör med "löpande bokföring by examples from Skatteverkets broschyrer"-metoden, vilket innebär att jag för varje "ekonomisk händelse" i första hand försöker hitta ett liknande exempel i Skatteverkets material som finns på nätet. I andra hand tittar jag i en bok jag har som handlar om förenklat årsbokslut och löpande bokföring. Den är okej. I tredje hand mailar jag supporten på Björn Lundén Information (där jag köpt mitt bokföringsprogram) och de kan svara på allt möjligt, så det är bra.

I alla fall! Jag har länge tänkt göra något slags lathund för att göra det enklare för mig själv att snabbt bokföra vanliga transaktioner, och nu är det äntligen gjort. Jag lägger ut resultatet här (ett A4 i PDF-format) så att den som vill kan använda sig av den. Jag reserverar mig å det bestämdaste för eventuella fel. Ni är mycket välkomna att komma med förslag på förbättringar om ni vill.
Ladda ner min lathund för löpande bokföring

4 kommentarer:

 1. Jag gillar hur du fortsätter med guiderna. Tidigare var det till kurser, nu är det bokföring. Bra, Anders! Fortsätt så!

  SvaraRadera
 2. Skillnaden är möjligen att kurserna hade jag bra koll på, bokföring har jag inte så bra koll på.

  SvaraRadera
 3. Men du får i alla fall inte minus där det ska vara plus och vice versa som jag har i min bokföring! :/ :D

  SvaraRadera
 4. David, tillgångar ökar i debet och minskar i kredit, och tvärt om för skulder. Tänk på det.

  SvaraRadera