onsdag 20 februari 2008

Sveriges Ingenjörer och AEA

Jag har sedan jag började plugga i Norrköping varit medlem i Sveriges Ingenjörer (före detta Civilingenjörsförbundet, CF). Jag är det fortfarande, med skillnaden att medlemsavgiften blivit dyrare i och med att jag inte är student längre. Och sedan kom frågan om medlemskap i Akademikernas Erkända A-kassa (AEA). Jag struntade i att bli medlem eftersom de krånglade med min ansökan och till slut avslog den eftersom jag hade fyllt i ansökningsformuläret fel (det handlade om några veckonummer som jag missat).

Och då uppstår frågan: varför är jag medlem i Sveriges Ingenjörer? Jag har läst igenom deras lista över medlemsförmåner och kommit fram till att den enda egentliga stora fördelen är att man får tillgång till en bra inkomstförsäkring som kickar in om man skulle bli av med sin anställning. Men den funkar bara om man samtidigt är medlem i AEA. Det finns inga kollektivavtal på min arbetsplats. Jag tvivlar på att det finns det överhuvudtaget i branschen, faktiskt. Jag förhandlar min lön och mina förmåner helt själv. Statistik för löner inom branschen kan jag få tillgång till på annat håll, gratis på nyteknik.se till exempel. Rådgivning angående vanliga frågor för egenföretagare - Google vet. Skatteverket vet. Nutek. Och så vidare.

Kan någon se en konkret anledning till att jag borde fortsätta betala 108 kr (senare 217 kr) per månad till Sveriges Ingenjörer?

2 kommentarer:

 1. Tjena, jag hade exakt samma situation för en vecka sedan och jag kom precis som dig fram till att det inte fanns så många anledningar till att vara kvar. Jag skrev och sa det till dem tillsammans med en önskan att gå ur och de svarade att av dessa anledningar kan det vara bra att vara kvar som medlem:

  - Du kan teckna förmånliga gruppförsäkringar genom Akademikerförsäkring
  - Du har facklig tillhörighet på din arbetsplats
  - Du har tillgång till landets bästa lönestatistik för ingenjörer.
  - Du får rättshjälp och förhandlingshjälp om det uppstår problem på din arbetsplats. Förbundets ombudsmän och jurister står bakom dig och förhandlar för dig vid en tvist. Om du inte är medlem utan tvingas be¬kosta en juridisk process sj¤lv, kan kostnaderna bli hundratusentals kronor.
  - Du får en helårsprenumeration på NyTeknik.
  - Du får tidningen Ingenjören.

  Ingen av dessa tilltalade mig tillräckligt för att stanna kvar. Spar hellre lite pengar.

  SvaraRadera
 2. Fy fan vad skönt att bli av med tidningen ingenjören...

  SvaraRadera