fredag 7 mars 2008

Första utkastet till en plan för sparande

Sedan jag började jobba har jag inte sparat ett öre. Det är lite pinsamt att erkänna det (för mig själv om inte annat) - när man har en bra lön och inte direkt hänger på Stureplans lyxkrogar varje dag borde det inte vara så svårt att lägga undan några slantar varje månad, men det har jag alltså inte gjort.

Till mitt försvar får jag säga att jag faktiskt lagt undan pengar till det ädla syftet att betala en ohemul restskatt till Skatteverket under ungefär halva 2007. (Restskatten i sin tur uppstod när jag tog av mitt företags pengar i samband med flytten till Stockholm, varav ett antal tusenlappar istället skulle ha gått till skatt.) Men nu, i och med månadsskiftet februari/mars 2008 har jag betalat in det jag var skyldig. Skönt!

Så i alla fall, jag tänkte att det är dags för mig att bli lite mer ansvarsfull och långsiktig i mitt hanterande av pengar. Jag skulle faktiskt någon gång i framtiden vilja bli ekonomiskt oberoende, i den mening att jag inte behöver jobba åtta timmar per dag för att klara mig ekonomiskt (och må gott). Dessutom är det tråkigt och dumt att inte ha något att ta av om det uppstår någon oväntad och kostsam situation, eller om jag behöver/vill köpa något dyrt.

Mitt mål kommer att vara att spara omkring 20% av min månadsinkomst efter skatt, varje månad, alla månader.

Jag har räknat på det och kommit fram till att jag (förutsatt att min månadsinkomst bibehålls eller ökar) ändå kommer kunna betala både fasta kostnader och ha en del över till att slösa upp.

Så vad ska jag göra med pengarna jag sparar, eller rättare sagt hur ska jag spara? Jag har som en första förberedelse öppnat ett aktie/fondkonto på Avanza och ett sparkonto på Marginalen. Avanza verkar schysst, de har ett jätteutbud av aktier, fonder och annat liknande, plus att jag kan övervaka och styra mitt PPM-sparande där. Och det kostar inget att öppna en depå. Marginalen hade jag aldrig hört talas om tidigare; det är en firma som sysslar med bland annat inkasso och ekonomiadministration, men som också har ett (gratis) sparkonto med i skrivande stund 4,75% ränta, fritt från uttagsbegränsningar och avgifter. Och den statliga insättningsgarantin gäller.

Som jag tänkt nu så ska jag börja med att bygga upp en buffert på sparkontot under ungefär ett års tid. Det skulle både bli ett slags skyddsnät vid oförutsedda utgifter eller inkomstbortfall och ett konto att låna av om jag vill köpa något dyrt - bättre att låna av mig själv än av en bank.

Först när jag har en buffert jag känner mig nöjd med ska jag börja fondspara. För det blir mest troligt fonder - aktier är jag varken tillräckligt kunnig eller aktiv för att känna mig bekväm med. Pensionssparande utöver det som arbetsgivaren automatiskt lägger undan kommer jag inte börja med ännu på många år - kanske aldrig. Jag resonerar som så att den ekonomin jag bygger upp med mitt privata sparande i kombination med amortering på mina lån och en ökande grad av passiva inkomster (mer om det en annan gång) kommer att gå över i att vara min garanti för en schysst pension utan att jag behöver spara särskilt till det.

Så ser det första utkastet till min sparandeplan ut.

2 kommentarer:

  1. Det är bara att sitta och vänta på de där passiva inkomsterna va? ;)

    SvaraRadera
  2. Bra tips, det där med Marginalen.

    SvaraRadera