onsdag 21 maj 2008

Skriv ut markering - en jävligt ny funktion

Okej, ibland tänker man helt snett. Scenario: Jag sitter på jobbet och har tid över, så jag tänker att jag ska läsa en bloggartikelserie om dynamiska serverkontroller som jag länge velat ta en närmare titt på. Jag bestämmer mig för att skriva ut artiklarna för att låta ögonen vila från datorskärmen. Artiklarna är populära och har många kommentarer längst ned och jag är intre intresserad av att läsa dem, så jag markerar själva artikeltexten och högerklickar, övertygad om att hitta en "Print selection"-funktion i Firefox' contextmeny. Ingen sådan existerar. Jag blir irriterad. Det är ju helt uppenbart att folk vill skriva ut delar av texter och inte bara hela sidor! Börjar googla efter ett addon som fixar biffen, men hittar inget. Helt otroligt. Jag hittar dock en artikel som skriver om varför IE7 har bättre utskriftsfunktioner än Firefox och där nämner de just denna saknade funktion.

Vad göra? Jag testar funktionen, gottar mig och skriver till och med ett blogginlägg som steg för steg beskriver hur man använder denna fantastiska nyhet. Jag publicerar mitt blogginlägg och känner mig nöjd över att ha skrivit två inlägg innan klockan 1030 en arbetsdag.

Sedan kommer insikten. I utskriftsdialigen, ni vet den där som finns i alla program och alltid har funnits där - kan man oftast välja mellan "All pages", "Pages from X to Y" och "Selection". Selection! Dags att vakna kanske? Jag har faktiskt aldrig använt det utskriftsalternativet tidigare och därför tänker jag inte på det, men jag har så klart sett det och det är lite skrämmande att jag inte kan komma ihåg det när jag verkligen aktivt försöker hitta en lösning.

Parentes: följden blev att jag tog bort min fina tutorial om hur man skriver ut markerad text i IE7 (ungefär 30 sekunder efter att jag publicerat den). Men sedan skrev jag detta inlägg istället, så jag har i slutändan trots allt varit blogg-duktig!

3 kommentarer:

 1. Jag hann se din utskriftstutorial, självägningen är ett faktum. Pinsamt Anders =)

  SvaraRadera
 2. David Andersson22 maj 2008 kl. 08:53

  Om du har mycket tid över idag också skulle jag vilja se navigeringslänkar mellan blogginlägg. För jag klickade på nästsenaste inlägget i strömmen, poppar upp till din sida och vill sen navigera till det senaste. Att klicka på Start och därefter inlägget ogillar jag.

  Så, lägg till på att-göra-listan: navigeringslänkar mellan blogginlägg.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera