onsdag 13 augusti 2008

Ett Playstation 3-startpaket

Om drygt två veckor ska det komma en ny variant av spelkonsolen Playstation 3. Nyheterna består främst i en hårddisk på 80 Gb (istället för 40 Gb) och att man får med den "nya" handkontrollen Dual Shock 3 istället för den bespottade SIXAXIS-kontrollen. Priset ska enligt rykten ligga på ungefär samma nivå som den nuvarande 40 Gb-versionen. Trevligt. Plus: jag kommer att köpa den. Därför måste jag ju ha en plan för vilka tillbehör och spel jag ska stoppa ner i kundvagnen direkt - ett PS3-startpaket helt enkelt. Detta är inget som man bara hafsar ihop, det kräver viss eftertanke. Inte minst för att allt som har med spelkonsoler att göra är...tja...dyrt.

Okej, som standard får man tillsammans med konsolen en handkontroll och diverse kablage (inklusive den HDMI-kabel jag kommer använda). Inga spel ingår, om man inte köper någon särskild bundling, men några sådana tror jag inte finns tillgängliga just nu.

Det första jag behöver är en extra handkontroll. Jag tycker om att spela co-op-spel, och oavsett vilka spel jag köper från början så måste jag ha en viss beredskap. Alltså:
När vi ändå är inne på tillbehör så är ett av de starkaste argumenten för att köpa just en PS3 (enligt mig) att man automatiskt får en Blu-ray-spelare på köpet, eftersom det är det formatet som konsolen använder. Schysst när man har en full-HD-TV som bara står och väntar på en högupplöst insignal. Och jag kan tycka att det vore trevligt att ha en fjärrkontroll som är anpassad just för mediauppspelning, vilket är precis vad Sony har förutsett att man kan komma att tycka. Därav:
En notis dock: eftersom PS3 inte har någon IR-sensor kan man inte använda exempelvis en multifjärrkontroll för att styra konsolen. Det är helt klart en nackdel om man, som jag, tycker att "ju färre fjärrkontroller, desto bättre". Men det är en smäll man får ta i det här fallet.

Nu vidare till en central del av kundvagnen: spel. Det är inte helt självklart vilka spel jag ska köpa direkt. Helt klart måste jag ha minst ett, förstås, och det vore nice att ha lite variation. Naturligtvis vill jag bara ha bra spel, också.

Som beslutsstöd har jag använt Metacritics betygssorterade lista över PS3-spel. (Metacritic är en tjänst som samlar betyg på film, spel och musik från ett stort antal recensionssajter och som resultat kan presentera ett snittbetyg med stabilt underlag.) Högst upp hamnar GTA IV, men av någon anledning så lockar det mig inte så mycket...dyrt är det också. Det känns som ett spel som de flesta konsolägare redan har och har spelat, plus jag har aldrig varit jättefascinerad av GTA-serien (även om jag tycker att spelen är schyssta). Det får vänta. Sedan finns Call of Duty 4 som god tvåa, men det har jag redan till PC. Och så vidare.

Jag har dock identifierat ett förmodat guldkorn, ett plattformsspel med gullig, färgglad grafik och mycket spelglädje (enligt uppgift - jag har själv aldrig testat det):
Plattformsspel kan vara lagom casual och vanebildande, det är lite så jag har resonerat. Och när vi ändå är inne på den genren så noterar jag att jag ska köpa en svensk lovordad remake via Playstation Network:
Jag läste en artikel om detta spel i senaste SuperPLAY och blev sugen, trots att tidigare släppta filmklipp och annat inte gjort mig jätteimponerad. Det kostar ju nästan inget, så det är väl bara att köra på. Och något ska man väl ha de där 80 gigabyten till.

Sedan blir det svårare. Metal Gear Solid 4 har fått sjukt bra betyg och kommer säkert köpas längre fram, men just nu är jag bara inte så motiverad att ta tag i en asiatisk shooter med överflöd av filmsekvenser. Någon annan gång. Ett riktigt soft spel skulle vara trevligt, så jag tror det blir:
Jag minns att Burnout 3 var det första spelet jag körde på Jonas Xbox för länge sedan i Sankt Pers Salonger, och jag gottade mig. Detta har fått bra recensioner (om än inte fantastiska) och måste kvala in som ett mycket tillbakalutat spel. Det åker i varukorgen.

Sedan tror jag det är bra, faktiskt. Längre fram kommer det lovande Little Big Planet som verkar kul, inte minst för att man kan vara flera spelare och samarbeta. Andra titlar jag skulle kunna tänka mig att ha i samlingen är Assassin's Creed, Battlefield: Bad Company, Army of Two och Heavenly Sword. Det gör ju inget att ha lite kvar på önskelistan.

Så där ser det ut, mitt PS3-startpaket! Tills vidare.

1 kommentar:

  1. Nu får det vara nog med att köpa saker jag inte har råd med. Har ni ingen solidaritet i kroppen? Ropen skalla, medborgarlön åt alla!

    SvaraRadera