onsdag 3 september 2008

Första timmen med Google Chrome

Nu har jag testat betaversionen av den nya webbläsaren Google Chrome i någon timme och jag måste säga att jag gottar mig. Den installerar snabbt, importerar bokmärken, sparade lösenord och historik från Firefox (eller annan webbläsare), renderar sidor och exekverar Javascript blixtsnabbt, har ett rent och snyggt användargränssnitt...en massa bra saker.

En detalj: det vore trevligt att kunna dubbelklicka på den lediga ytan på "fliklisten" för att öppna en ny flik, på samma sätt som man gör i Firefox. Den lilla "+"-knappen som man använder för att öppna nya flikar i Chrome är lite väl pluttig tycker jag, plus att den ligger väldigt nära "stäng"-knappen för fliken längst till höger. Man kan förstås öppna flikar på annat sätt, som att trycka ctrl+t, men ändå.

Detta är en programvara som jag trots dess tidiga version utan att tveka skulle kunna rekommendera mina föräldrar att installera. Det man får tänka på är att vissa webbplatser kanske inte känner igen den - exempelvis testade jag att logga in på Swedbanks internetbank och då fick jag ett meddelande från banken om att webbläsaren kanske inte skulle stödjas, men det var bara att klicka "Fortsätt", allt verkade fungera minst lika bra som tidigare.

Än så länge är jag alltså riktigt imponerad och börjar utveckla ett visst beroende...

10 kommentarer:

 1. Har du lagt märke till att skiten sväljer typ 20 meg ram per flik? Det gillar inte jag.

  SvaraRadera
 2. ...och föga förvånande har Google rätt att göra vad som helst med allt man laddar upp till internet via chrome.

  http://pryl.feber.se/art/71430/mysko_anvndaravtal_i_google_ch/

  SvaraRadera
 3. manne: Å andra sidan - nu har jag dragit igång Firefox och gått in på SL, Gmail och Prylfeber (via länken du bifogade) och då är den uppe i 110 Mb. Det är också en del. I detta fall mer än 20 Mb per flik.

  Håller dock med om att det där stycket i användaravtalet känns lite väl magstarkt. Och Google har ju rätt att läsa min e-post i och med att jag använder Gmail. Det är också lurigt, men det sätt som de valt för att finansiera tjänsten (genom sammanhangsstyrda annonser). Synd att produkterna är så bra att man ofta väljer att bortse från klausulerna...

  SvaraRadera
 4. 9.4 är också en intressant paragraf, där det står att Google erkänner att det inte har några rättigheter till material man överför via tjänsten (Google Chrome) förutom just för det som beskrivs i avsnitt 11, nämligen marknadsföring av tjänsten.

  Alltså: det du överför via Google Chrome kan Google använda (hur de vill) för att marknadsföra Google Chrome. Och de får göra så i evig tid även om du slutar använda programmet. Men de får aldrig använda materialet till något annat än just det.

  http://www.google.com/chrome/eula.html

  SvaraRadera
 5. Nu har Google uppdaterat sitt licensavtal. Såhär ser den tveksamma paragrafen ut nu:

  "11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services."

  Google har kommenterat det hela här.

  SvaraRadera
 6. Jo jag såg att dom uppdaterat eulan nu, det är bra. Mitt Firefox äter dock bara typ 12 mb per flik i nuläget.

  SvaraRadera
 7. Ingen version för Mac OS X och ingen för Linux. Jag är inte imponerad. (Okej, jag är mest sur för att jag inte kunnat testa.)

  SvaraRadera
 8. Jo jag såg att dom uppdaterat eulan nu, det är bra. Mitt Firefox äter dock bara typ 12 mb per flik i nuläget.

  SvaraRadera