torsdag 16 oktober 2008

Testa World of GooFör ganska länge sedan snubblade jag över ett projekt där ett antal spelutvecklare med mycket korta mellanrum lade upp experimentella småspel. Vissa var riktigt kassa, medan andra var rätt mysiga. Ett av den senare sorten var Tower of Goo som i stora drag gick ut på att av små klibbiga, svarta bollar bygga ett så högt torn som möjligt. Jag gillade det, det hade en skön tecknad stil och bra känsla. Själva gameplayet byggde helt på att bemästra den dallriga fysiken hos de små klumparna och det kunde bli riktigt svajigt när tornet växte på höjden.

Hursomhelst - nu har det kommit ett "riktigt" spel som spinner vidare på samma koncept: World of Goo. Spelet finns till Wii och PC, och efter att ha kört igenom det demo av Windowsversionen som finns för nedladdning kan jag inte sluta gotta mig. Grundidén är densamma som i föregångaren, men både målet och medlen har utvecklats.

Spelet består av flera på varandra följande banor, där varje bana går ut på att ta ett visst antal kladdbollar från en eller flera startpunkter och in i ett rör som suger upp klumparna när de kommer tillräckligt nära. Det finns också olika typer av klumpar, där vissa blir en permanent del av den struktur man bygger upp och andra går att plocka loss och bygga vidare med på något annat ställe. 

Den tecknade stilen känns klockren och musiken är en slags galen ompa-ompa-variant som pumpar på allt medan man leder sina kladdbollar mot deras destination. Grymt!

Demot går att ladda ner (helt gratis förstås) hos FZ. Klicka här för att komma till nedladdningssidan.

Uppdatering: 1UP har givit World of Goo betyget "A" i sin recension. Jag är inte förvånad.

1 kommentar:

  1. Nu finns även det mysiga soundtracket att ladda ner, helt gratis. Du hittar det exempelvis hos FZ.

    SvaraRadera