torsdag 16 oktober 2008

Vista, trådlöst nätverk och Linksys WRT54GL

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur jag med ett kommando lyckades få min jobbdator med Vista att kommunicera med det trådlösa nätverket på min arbetsplats. Jag har dock hela tiden haft problem med att samma dator inte har kunnat få någon IP-adress från routern i nätverket hemma, varken via kabel eller WLAN. Nu har jag äntligen hittat problemet, genom gammal hederlig ad-hoc trial and error...

Routern som jag har är en Linksys WRT54GL med programvaran DD-WRT installerad. Jag är på det hela taget mycket nöjd med den - den är den tredje jag testat sedan jag flyttade till Stockholm och den är helt överlägsen de tidigare när det gäller stabilitet och funktionalitet. Men, som det visade sig, den var i sitt defaultutförande (eller möjligen i DD-WRT:s defaultutförande) inte helt Vista-kompatibel.

Problemet har alltså varit att Vista har kunnat koppla upp sig mot routern, men aldrig fått någon IP-adress. Under nätverksinställningarna har det stått att nätverket är "Local only" och sådana saker, vilket förstås inte stämmer.

Lösningen: I DD-WRT, gå in under Setup > Basic Setup > Network Address Server Settings (DHCP). Kryssa ur "Use DNSMasq for DHCP". Klicka på Apply Settings. Klart! Vista kommer nu kunna få en IP-adress precis som alla de andra barnen.

Då kan man förstås lite nyfiket undra vad DNSMasq är för något. Jag googlade det och fick reda på att det är en "lättvikts- och lättkonfigurerad DNS-forwarder och DHCP-server designad för små nätverk". Jag har ingen aning om varför den inte funkade med Vista i kombination med min routerkonfiguration eller hur min router väljer att lösa DHCP- och DNS-frågan när jag stängt av denna funktion, och jag orkar inte bry mig heller riktigt. Det funkar - det är allt som spelar roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar