lördag 28 mars 2009

Missvisande bloggstatistik (och den triviala lösningen)

När jag tittar på vad Google Analytics kan utröna om min blogg så ser jag direkt att startsidan (index) är den överlägset mest populära. Av de tio mest visade sidorna så lyckas bara två enskilda inlägg leta sig in på listan, resten är listor av något slag (startsidan och olika kategorier eller arkiv). Det är säkert helt sant, men jag skulle väldigt gärna vilja ha lite bättre siffror på vilka inlägg som faktiskt har genererat mest sidvisningar. Så vad göra?

Så här ser statistiken ut för topp tio över en rätt lång tid tillbaka:

bloggstatistik

Att indexsidan är den mest visade är helt logiskt. Det är ju bloggens startsida som innehåller de senaste inläggen i sin helhet. Det finns förstås både för- och nackdelar med att visa fullständiga inlägg på förstasidan. Smidigt för besökaren som kan läsa det senaste inlägget och sedan fortsätta med nästa. Men då missar man kommentarerna, som inte syns förrän man klickat sig in på inläggets egna sida.

Det jag tänkte testa nu, eftersom det är så enkelt, är att låta inledningen till varje (längre) inlägg stå kvar på förstasidan så att besökaren kan avgöra om inlägget är värt att läsa vidare. Via en "Läs mer"-länk kommer man till inläggets sida där man dirkekt får tillgång till kommentarer och den fullständiga texten. Ett extra klick för läsaren, men mycket mer användbar statistik för mig.

När jag läste linjär algebra på universitetet och skulle lösa räkneuppgifter i slutet av ett kapitel i kursboken stod det ofta "finn alla lösningar till systemet [...] (utöver den triviala)". Om jag minns rätt så var "den triviala lösningen" att alla variabler sattes till 0 typ, så att alla rader i ekvationssystemet blev meningslösa. Riktigt så illa är kanske inte min första lösning för bloggstatistikproblemet, men jag hade gärna hittat på något elegantare.

Skulle det exempelvis funka att låta inläggstexterna ligga kvar i sin helhet på startsidan men att ha en "Kommentarer till inlägget"-knapp längst ner som öppnade inläggets sida? Skulle tillräckligt många klicka på den knappen för att det ska synas i statistiken? Hur blir det med de inlägg som inte har så många kommentarer men ändå är populära? Jag skulle kunna vara lurig och inte skriva ut antalet kommentarer på förstasidan, vilket kanske skulle göra att besökaren blir nyfiken och klickar på länken för att se om det finns några...men jag tycker att det är lite fult samtidigt.

Om någon har ett bra tips eller två, hojta till!

2 kommentarer:

  1. Jag vet inte hur wordpress fungerar men personligen hade jag javascriptat ihop något som döljer större delen av inläggen by default och visar upp hela när man klickar på titeln. Det eventet borde ju gå att räkna i statistiken? Snyggt kan det bli också.

    SvaraRadera
  2. Grejen är att för att räknas i statistiken (jag använder Google Analytics) så måste den specifika sidan laddas. Och om användaren ändå måste klicka på titeln för att se hela inlägget så har jag väl inte tjänat så mycket jämfört med att ta den till en separat sida? Förutom en potentiellt flashig effekt förstås.

    SvaraRadera