lördag 21 mars 2009

Nytt tema till bloggen på 12 timmar

Idag vaknade jag upp med en lätt trötthet efter gårdagens reunion med Sankt Pers Salonger, men samtidigt med en positiv sinnesstämning. Under frukosten gjorde jag, vän av ordning, en liten att-göra-lista för dagen: jag ska jobba ett par timmar, ta en promenad (helst komma upp i minst 10000 steg), städa upp lite i lägenheten och så vidare. Men sedan lade jag till en rad på listan som jag var tvungen att markera med ett frågetecken: göra en redesign av blogg.fjeldstad.se. Detta är något jag velat göra länge, men alltid rationellt skjutit åt sidan till förmån för andra saker, framförallt jobbrelaterade sådana. Göra en ny design av bloggen när jag knappt skriver på den? Dumt...eller inspirerande?

Hursomhelst, nu har jag bestämt mig för att ta bort frågetecknet. Jag ska göra ett nytt WordPress-tema och det ska gå från vag idé till publicering idag. Cirka 12 timmar kvar alltså, och då finns det ju som sagt andra saker på listan som också ska avklaras.

Jag kommer uppdatera det här inlägget allt eftersom, så får vi se var jag hamnar. Till att börja med ska jag jobba med inkomstdrivande grejer en stund, men jag återkommer!

Klockan 14:15: Lunchen är slukad och jag har jobbat det jag ska för dagen, så nu sätter jag igång med bloggen. Jag behöver skissa på den övergripande layouten, ska försöka hitta lite inspirationskällor online. Om någon har tips, säg till!

Klockan 16:00: Jag har gjort ett par olika skisser, men lutar åt en ganska ren layout med vintertema. I slutändan blir det nog mer av en "realign" än en "redesign", jag tror att jag kommer att behålla en del element jag tycker funkar. Men en ny känsla ska förmedlas, inte desto mindre.Klockan 17:22: Designen börjar likna något, jag gillar den. Än så länge finns den bara i bildform, så nästa steg är att implementera den i ett WordPress-tema. Det kommer bli lika rörigt som alltid, jag ser inte fram emot det (WordPress är bra när det är på plats, men att koda för det...helst inte - de killarna har inte läst Framework Design Guidelines). Först dock: en promenad runt Årstaviken.Klockan 19:15: Tillbaka från promenad och frukosthandlande, 12100 steg hittills idag - inte illa för en bakislördag. Dags att ta tag i WordPress:andet alltså... Eftersom jag har gått igenom den här processen tidigare, senast när jag gjorde i ordning Utmaningen-bloggen, har jag något att utgå från vilket känns väldigt skönt. WordPress-API:et är rätt jobbigt att sätta sig in i, vilket åtminstone jag tycker är lite ologiskt med tanke på att det är en av världens populäraste bloggmotorer. Antingen tycker folk att det är värt att harva med ett grötigt ramverk för att nå en stor publik, eller så skriver de kanske lika grötig kod själva? Nåväl, here I go...

Klockan 03:07: Okej, jag medger att jag är ett par timmar sen men jag skyller det helt på meckigheten i hur WordPress är uppbyggt. Nu har jag i alla fall ett nytt tema på plats, hoppas det smakar! God natt.

8 kommentarer:

 1. Det ser inte riktigt stabilt ut, trots att min webbläsare är modern™ och fönsterbredden är relativt stor: http://tinyurl.com/d9nlco

  Notera att jag inte kan scrolla längre åt vänster, och att material klipps där...

  SvaraRadera
 2. Det har du rätt i, undrar hur det blivit så. Jag ska titta på det, medger att jag inte lade så mycket tid på att testa i olika upplösningar och webbläsare utöver Chrome, Internet Explorer och Firefox (på Windows). Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Dock ska jag tillägga att sidan är designad för en upplösning om minst 1280 pixlar i bredd. Men det där att den vänstra spalten "försvinner" är helt klart inte okej.

  SvaraRadera
 4. Sådär, nu ska det vara fixat. Jag har verifierat att layouten funkar på Windows i IE7, Firefox, Chrome och Safari. Och ser som sagt bäst ut i upplösningar med en bredd på minst 1280 pixlar.

  SvaraRadera
 5. Du borde ju göra så att kommentarsfältet är floatat och ramlar ned om man har smalare design.

  Har för mig att Feber hade något slags designförslag för webbfönsterstorlekar och löste sånt på ett snyggt sätt.

  I övrigt gillar jag designen.

  SvaraRadera
 6. David: En bra kommentar, och jag minns Febers prototyp (som med Javascript dynamiskt förändrade spaltlayouten efter användarens fönsterstorlek). I detta fall bedömer jag dock att en sådan funktion, i sammanhanget av min målgrupp, snarare skulle gå ut på att göra upplevelsen bättre för besökare med högre upplösning snarare än de med lägre. Men jag ska tänka på saken, jag har faktiskt några procent med exempelvis 1024x768. För mig gäller det dock att lägga energin där den gör mest nytta.

  SvaraRadera
 7. Du borde göra om Utmaningen-bloggen också. Jag gillar det business-blå, men en uppfräschning av den. Nu när du ändå har massa extra timmar. ;)

  SvaraRadera
 8. Jo det vore kul...faktiskt. Får se vad jag tar mig för.

  SvaraRadera