onsdag 6 juli 2011

Experimenterande med Knockout, jQuery och ASP.NET MVC 3

Webbaserade användargränssnitt med den typ av funktionalitet som användare är vana vid och förväntar sig kan vara kluriga att bygga, och det är lätt att man efter ett tag sitter med en soppa av funktioner, event handlers, markup och styles som är gravt jobbig att vidareutveckla och underhålla. Då kan det vara en bra idé att testa något ramverk eller bibliotek som är framtaget för att styra upp strukturen i applikationen och koppla isär de olika teknikerna som måste ingå.

Knockout är just ett sådant litet ramverk (gratis + open source) implementerat i Javascript. I princip går det ut på att man modellerar de beteenden och funktioner som ska stödjas av användargränssnittet, utan att blanda in något grafiskt. Detta resulterar i en "view model" i form av en eller flera Javascriptklasser. Sedan designar man själva "vyn" i HTML och kopplar ihop den med sin view model genom deklarativa databindningar. Om användaren klickar på en knapp, fyller i ett textfält eller liknande så uppdateras view model-instansen automatiskt i bakgrunden, utan att man behöver fånga några events eller liknande. 

Jag har använt Knockout i ett par jobbuppdrag, och min erfarenhet har varit mycket positiv. Det är mycket lätt att komma igång med, så jag rekommenderar varmt den som är det minsta nyfiken att ta en titt på den officiella webbsajten eller kanske läsa blogginlägget jag skrev igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar