onsdag 17 december 2008

Nytt i Picasa Web Albums: name tags

Version 3 av Googles kostnadsfria bildvisningsprogram Picasa släpptes nyss på de flesta språk, och i samband med det introducerades en ny funktion i Picasa Web Albums (som är en slags motsvarighet till Flickr): "name tags". Name tags går ut på att webbalbumet söker igenom alla de bilder man har laddat upp och extraherar de ansikten som finns i bilderna. Dessa grupperas automatiskt så att liknande ansikten hör ihop, och sedan återstår det bara för den som äger albumet att lägga till en "tagg", alltså att märka upp respektive grupp med ett namn. På det sättet kan man sedan klicka på ett ansikte (eller namn) för att få upp alla bilder som den personen är med i. Naturligtvis är funktionen integrerad med Gmails kontaktlista, så att de flesta man känner redan finns med - de behöver bara matchas mot de upptäckta ansiktena. Google förklarar hur man använder name tags i denna video.

Jag har testat lite snabbt, och jag gottar mig. En del av resultatet efter min uppmärkning kan ses i bilden nedan (försök bortse från min frisyr och fokusera på tekniken):

7 kommentarer:

 1. Jag kommer ALDRIG bortse från din frisyr och fokusera på tekniken. Det är inte ett realistiskt alternativ!

  SvaraRadera
 2. Frisyren var...

  Det är svårt att bortse från att det inte är Flickr. Visserligen borde man se till att kunna ta sina 2500 bilder någon annanstans men det är trots allt lite jobb. Dessutom gillar jag tanken bakom Polar Rose: att bilden kan finnas var som helst på webben (fast så länge inte PR matchar känns det inte så användbart).

  SvaraRadera
 3. Hur funkar egentligen Googles agreement? Flickr/Yahoo suger ju stenhårt och de har all rättighet i världen att lägga in dina bilder på sina nyhetssajter och även ta bort alla dina bilder om du skulle råka få in "reklam" någonstans.

  Hur ser Picasa/Google-avtalet ut?

  SvaraRadera
 4. Andersson: Googles användningsavtal säger att man behåller rätten till sina bilder (duh) men att Google och dess samarbetspartners har rätt att visa/ändra/distribuera/etc ens bilder i syfte att tillhandahålla och/eller marknadsföra "Tjänsten", alltså Picasa Web Albums.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag undrar om jag skulle kunna få mail adress ( David Andersson)?
  Jag behöver det pga min praktik i Kroatien?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 6. I: Jag har skickat din e-postadress till David och bett honom kontakta dig.

  SvaraRadera