onsdag 23 september 2009

Aldrig mer morgontrött med Sleep Cycle till iPhone?

Gravt irriterande scenario: du vaknar typ 40 minuter före väckarklockan och känner dig utvilad, som en helt ny människa. Men eftersom det är så länge kvar tills du hade tänkt stiga upp så ligger du kvar och gottar dig, och somnar efter några minuter om. När klockan sedan ringer kan du knappt öppna ögonen och det känns som att du sovit två timmar totalt på hela natten. Du tänker att du borde ha gått upp när du vaknade första gången, men väckarklockan fick bestämma och den verkar ha en osviklig förmåga att ringa när det inte passar din kropp.

För rätt länge sedan skrev jag ett kort inlägg om en väckarklocka som tillsammans med ett litet armband loggar ens rörelser i sömnen och på det sättet kan väcka en när man sover som lättast, inom en halvtimme från en tid man själv ställt in. Det enda som hindrade mig från att köpa den direkt var priset, nästan 2000 kr. För en väckarklocka. Mah. Det finns som tur var andra alternativ.

iPhone innehåller som bekant en accelerometer vilket betyder att den kan registrera rörelser, och någon klurig person har kommit på att man skulle kunna utnyttja det för att programmera just en sådan här sömncykelstyrd väckningsfunktion. Applikationen heter Sleep Cycle och har vad jag förstår funnits ute rätt länge. Den kostar 7 kr, vilket ju är ett par snäpp ner från den tidigare nämnda varianten (även om man förstås måste punga ut för själva telefonen först). Tanken är att man ska lägga den längst upp i ett hörn av sängen, förslagsvis under lakanet så att den inte flyger iväg om man skulle råka flaxa till i sömnen. Sedan ligger den där och suger i sig alla ens rörelser, skapar någon slags modell av hur ens sömncykler ser ut och gör sitt bästa för att väcka en tidigast 30 minuter innan en viss utsatt tid. Men fungerar det?

Jag har testat den några nätter nu och jag är imponerad. Igår gick jag och lade mig typ 01 och ställde klockan på 07. I normala fall skulle det ha känts lite tungt - jag sover helst ungefär sju timmar - och jag var helt beredd på att vakna upp halvdöd och knappt kunna ta mig nedför trappan. Så icke! När klockan ringde var jag helt klar i huvudet och kunde utan några som helst problem stiga upp. Visst, lusten att ligga kvar en stund fanns där, men det var inte i närheten av vad jag var inställd på. (Sleep Cycle har för övrigt ingen snoozefunktion.) Och ungefär så här har uppvaknandet varit de andra gånger jag använt programmet.

Fördelar:
 • Verkar fungera, på riktigt (stor fördel)
 • Billigt
Nackdelar:
 • Lite osmidigt att behöva ha telefonen i sängen (särskilt eftersom utvecklaren rekommenderar att man har elsladden ansluten under natten)
 • Man kan inte sätta telefonen i viloläge eftersom det inaktiverar accelerometern
Slutsats: Om du är beredd att punga ut 7 kr och sedan ha din telefon som sängkamrat så kan du mycket väl få vakna utvilad och fräsch i fortsättningen. Det tycker i alla fall jag är värt lite bök. Rekommenderas!

sleep_cycle

5 kommentarer:

 1. Galet att någon tänkt på det. Imponerande faktiskt.

  Har du funderat på att sätta telefonen i flight mode? Då drar den otroligt mycket mindre batteri med borde utöver det fungera som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Japp, jag sätter den alltid i flight mode på natten, om inte annat så för att slippa att ha radiosignaler ekande i huvudet.

  SvaraRadera
 3. Tänkte just säga det. Hur hälsosamt kan det vara på en skala att ha mobilen i sängen? =)

  SvaraRadera
 4. På riktigt, jag skulle kunna köpa en iPhone just för den här appen.

  SvaraRadera
 5. [...] Hittade ett bra blogginlägg om det, kolla här. [...]

  SvaraRadera