tisdag 8 juni 2010

Ny backupstrategi för mina bilder - Picasa Web Albums

För något halvår sedan skrev jag om hur jag hade valt Jungle Disk som onlinebackuplösning för alla mina viktiga filer. Som en liten uppföljning kan jag säga att jag är väldigt nöjd med tjänsten - jag betalar normalt mellan 40-50 kr per månad för en backup på cirka 35 GB, och då ingår en riktigt smidig synkfunktion som ser till att mina jobbfiler hålls uppdaterade mellan mina två datorer (ja, den är bättre än Dropbox - man kan exempelvis välja vilka mappar som ska synkas, vilken lyx...). Allt sker förstås i bakgrunden vilket innebär att jag aldrig ens märker att något händer, och skulle något gå fel så får jag e-post som talar om detta så att jag kan ta en titt. Som sagt, en väldigt välfungerande och smidig tjänst.

En stor del av det jag säkerhetskopierar är foton jag samlat på mig genom åren och som har ett stort affektionsvärde. Jag använder Googles gratisprogramvara Picasa för att organisera bilderna och har tidigare ibland lagt upp bilder i den webbaserade motsvarigheten, Picasa Web Albums. 1 GB utrymme ingår gratis när man skapar ett Google-konto och den gränsen har inte varit svår att hålla mig under när jag bara undantagsvis lagt upp något mindre album jag velat dela med mig av.

Nu har jag dock tänkt om. Google erbjuder uppgraderingar av utrymmet (mot en avgift) som då delas mellan Gmail, Docs och Picasa Web Albums. 20 GB extra (utöver det man alltid har tillgång till kostnadsfritt) kostar $5 per år, vilket motsvarar cirka $0,02 per GB och månad. Detta kan jämföras med Jungle Disks lagringstaxa (via Rackspace Cloud) på $0,15 per GB och månad. Hittills har mitt resonemang varit att den extra kostnaden vägs upp av att det är smidigt att ha allt säkerhetskopierat till ett och samma ställe, men nu jag har bestämt mig för att omvärdera detta.

Den nya planen blir alltså att synkronisera alla mina bildalbum (som jag redan har i Picasa lokalt på datorn) med Picasa Web Albums. Jag kommer att ha alla bilder smidigt tillgängliga på nätet, vilket betyder att jag enkelt kan dela ut dem till vänner när jag vill (en funktion som saknas i Jungle Disk) och rent allmänt komma åt dem varifrån som helst utan att behöva någon särskild programvara. Så man kan säga att jag får en för (det specifika) ändamålet bättre tjänst till ett lägre pris, vilket ju är trevligt. Jag kommer dock naturligtvis fortsätta använda Jungle Disk för allt som ska säkerhetskopieras och/eller synkas förutom just bilder.

Uppdatering (några timmar senare): Om du har problem med att uppladdningarna går långsamt, testa att ändra nivån av loggning för nätverksaktivitet i Picasa. Det hjälpte väldigt mycket för mig.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Jag kommer att göra exakt likadant.

    SvaraRadera